Plenković: Demografska revitalizacija ostaje strateško pitanje

foto: Vlada.gov.hr

Premijer Andrej Plenković poručio je da demografska revitalizacija ostaje strateško pitanje hrvatske budućnosti, a na tom dugoročnom projektu moraju surađivati svi akteri – od nacionalne i lokalne vlasti do civilnog društva i poslovnog sektora.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u uvodnom govoru na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) rekao da Državni zavod za statistiku još uvijek obrađuje rezultate popisa stanovništva, no rezultati upućuju na zaključak da će svi zajedno morati još raditi na djelotvornijim javnim politikama koje će pridonijeti preokretanju negativnih demografskih trendova.

“Želimo stvoriti pozitivno društveno ozračje za zasnivanje ili proširivanje obitelji, kvalitetniju skrb o djeci i našim starijim sugrađanima, jer je demografski vitalnija Hrvatska jedino rješenje za budućnost hrvatskog naroda”, kazao je Plenković.

To zahtijeva sinergiju svih političkih aktera, države, općina, gradova, županija, civilnog društva, socijalnih partnera, akademske zajednice, poslovnog sektora jer to je pitanje oko kojega se najlakše može postići širi nacionalni konsenzus.

Premijer je podsjetio kako demografski problemi Hrvatske nisu od jučer, broj stanovnika smanjuje se od 1991. kao posljedica ratne agresije, iseljavanja, starenja stanovništva i smanjenja nataliteta, no to su problemi i drugih članica EU-a.

Nacionalni program s 95 reformskih mjera

Vlada poduzima mjere prema mladima, obiteljima i drugim društvenim i gospodarskim akterima – od obrazovanja i stipendiranja, ekonomskog osamostaljivanja, pronalaska prvog posla, promicanja zapošljavanja na neodređeno vrijeme, poticanja rješavanja stambenog pitanja za mlade, povećanja plaća, do mjera za jačanje obitelji kroz populacijsku, poreznu, socijalnu, stambenu i druge sektorske politike.

Što se tiče nacionalnog programa reformi, Plenković je rekao da će obuhvatiti 95 reformskih mjera u šest područja – gospodarstvo, javna uprava i pravosuđe, obrazovanje, znanost i istraživanje, tržište rada i socijalna zaštita, zdravstvo te obnova zgrada i energetska učinkovitost.
Tu su i izazovi klimatskih promjena, energetska održivost, nastavak sprječavanja i suzbijanje korupcije, jačanje administrativnih kapaciteta, modernizacija obrazovnog sustava, podrška najpotrebitijima te promicanje zdravih životnih navika i prevencija bolesti.

Premijer je na sjednici GSV-a, koja je posvećena prvenstveno hrvatskim problemima s demografijom i iseljavanjem, podsjetio na Vladine aktivnosti u cilju jačanja gospodarstva i ublažavanja udara krize na standard građana.

Potreban društveni konsenzus o demografskoj politici

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca su se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) složili da je potreban društveni konsenzus za donošenje kvalitetne demografske politike.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović kazao je nakon sjednice novinarima da nitko ne može biti zadovoljan brojem novorođene djece i umrlih te migracijskim saldom. Stoga podižu svjesnost o važnosti te teme, a Vlada će nastaviti provoditi politike koje će pozitivno utjecati na demografiju.

Jedan je od zaključaka GSV-a da se o tom problemu treba povesti rasprava na razini svih političkih opcija, parlamentarnih stranaka i udruga civilnog društva.

Roditeljske potpore porast će na 7500 kuna

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je da su predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavili ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje.
Novim zakonom planiraju povećati roditeljske potpore na 7500 kuna te uvesti očinski dopust do deset dana, za koji će se primati naknada u visini plaće. Također će u aktivne politike zapošljavanja mladih uložiti oko milijardu kuna.

Vlada predstavila plan težak oko pet milijardi kuna za smanjenje troškova života

Upitan jesu li socijalni partneri razgovarali o poskupljenjima jer unatoč Vladinim mjerama cijene idu gore, Aladrović je odgovorio kako je to “kontinuirana tema” podsjetivši da je Vlada predstavila plan težak oko pet milijardi kuna za smanjenje troškova života.

“Egzogeni šokovi dovode do inflacije i povećanja cijena, što je izraženije u segmentu prijevoza, roba široke potrošnje i egzistencijalnih dobara”. Poručio je da su u Vladi svjesni tog izazova i očekuju pad cijena energenata uz stagnaciju povećanja drugih cijena.

Na pitanje je li državna tajnica Željka Josić njegova nasljednica u ministarstvu, Aladrović je kratko poručio da je rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera Andreja Plenkovića, a njegov je mandat na raspolaganju od prvog dana.