Plenković dogovara lakši ulazak turista u RH dok ne dođu digitalne potvrde

Nakon završetka posebnog sastanka Europskog vijeća, premijer Plenković se obratio mediji i govorio o digitalnim potvrdama koje nisu još uvijek stupile na stanu, iako je turistička sezona pred vratima. Digitalne potvrde dokazivat će procijepljivanje, prebolijevanje ili negativan PCR nalaz, a biti će prihvaćene u cijeloj Europskoj uniji.

Digitalne potvrde nisu zamjena za putovnice

Novinare je zanimalo, s obzirom na digitalne potvrde, kako će hrvatski građani i drugi koji dolaze u Hrvatsku putovati od 1. lipnja do 1. srpnja. Predsjednik Vlade odgovorio je da digitalna covid potvrda nije isprava s kojom se prelazi granica, već je ona isprava u kojoj se jasno na graničnom prijelazu može vidjeti jeste li preboljeli Covid-19, ili ste testirani, ili ste cijepljeni.

„To omogućava brži protok, brži ulaz i sigurniji boravak i dolazak ljudi u neku zemlju. Dakle, to je njen smisao“, kazao je.

Naglasio je da će se dogovoriti aranžmani dok ovo sve ne stupi na snagu.

„Nama je u interesu da naše susjedne zemlje, odnosno njihovi građani, mogu doći u Hrvatsku. Mnogi od njih su već cijepljeni, neki s dvije doze, neki s jednom, neki su preboljeli, a neki testirani. Naći ćemo aranžmane kako da oni dolaze u Hrvatsku i ranije“, poručio je premijer.

Na pitanje hoće li se prihvaćati rusko i kinesko cjepivo, premijer Plenković kazao je da je u ovom trenutku najvažnije da takve odluke na razini Europske unije još uvijek nema. Postoje samo dvije zemlje koje cijepe s tim cjepivima, Mađarska i Slovačka.

„Zatražit ćemo stav Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Halmeda, a obavit ćemo konzultacije s EMA-om da imamo jedinstven stav“, istaknuo je.

Digitalne potvrde posebno važne za Hrvatsku tijekom turističke sezone

Premijer Plenković je danas ranije u Bruxellesu kazao da su digitalne potvrde posebno važne za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo za slobodno kretanje radnika i putovanje turista tijekom turističke sezone, ocijenivši to posebno važnim i za Hrvatsku.

Uoči drugog dana sastanka na vrhu, u izjavi medijima, premijer Plenković se osvrnuo na incident sa zrakoplovom Ryanaira iznad Bjelorusije. Rekao je da jučer na Europskom vijeću postignut čvrst dogovor da se Bjelorusiji uvedu nove sankcije. Dodao je i da se od Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo očekuje da provede istragu.

“Poslali smo snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje Romana Protaševiča”, poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade je izvijestio da se raspravljalo i o odnosima s Rusijom. “Održali smo stratešku raspravu o odnosima s Rusijom te zatražili od visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da o tome pripremi izvješće za sljedeći summit u lipnju”, rekao je.

Premijer je kazao da na današnjem sastanku Europskog vijeća očekuje kvalitetnu raspravu o Covidu-19, posebno o digitalnim potvrdama. Dodao je da je riječ o instrumentu koji će omogućiti veću slobodu kretanja u Europskoj uniji. Istaknuo je da je to posebno važno za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo za slobodno kretanje radnika i putovanje turista tijekom turističke sezone, ocijenivši to posebno važnim i za Hrvatsku.

“Vjerujemo da će se omogućiti veća sloboda kretanja Europskom unijom svima koji su testirani, cijepljeni ili su preboljeli Covid”, dodao je Plenković.

Cilj je da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena

Predsjednik Vlade je rekao da će raspravljati i o borbi protiv klimatskih promjena, dodavši da će Europska komisija uskoro predstaviti zakonodavni paket. “Ideja je da se do 2030. godine smanji emisija stakleničkih plinova za 55 posto”, ustvrdio je.

Plenković je rekao kako je uvjeren da će instrument EU sljedeće generacije omogućiti svim članicama da dostignu te ciljeve.

“Hrvatska će sa svoje strane dati maksimalni doprinos kako bi se postigli ti ciljevi i da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena”, zaključio je premijer.