Plenković: Mjerama želimo smanjiti mogućnosti društvenih kontakata

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak da će  se Mjerama koje će donositi Nacionalni stožer civilne zaštite smanjiti mogućnosti društvenih kontakata koje su temelj širenja zaraze koronavirusom.

Plenković je u uvodnom dijelu sjednice Vlade najavio kako će Nacionalni stožer civilne zaštite idućih dana donositi mjere o privremenom ograničenju rada rada trgovina – vjerojatno trgovačkih centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, privremene obustave rada kino dvorana, kazališta, knjižnica i čitaonica te privremene obustave rada niza uslužnih djelatnosti.

Naveo je i da će se privremeno obustaviti i rad teretana, sportskih te fitnes i rekreacijskih centara, obustave održavanja izložbi, revija i sajmova te privremene obustave rada plesnih škola, dječjih i drugih radinica te noćnih i disco klubova.

“Ove mjere koje donosimo su privremenog karaktera kako bismo suzbili ubrzano širenje epidemije a temeljem iskustva drugih zemalja”, poručio je.

Smatra kako se Hrvatska u ovom trenutku dobro pripremila te pravovremeno poduzimala potrebne mjere.

„Sada je trenutak da zauzmemo i nešto oštrije mjere nego je to opća percepcija trenutno u društvu. Ako djelujemo sada, brzo, učinkovito i odvažno – možemo spriječiti veće posljedice za zdravstvenu sigurnost građana”, istaknuo je.

Plenković je upozorio i da je od vladine zadnje sjednice broj zaraženih od korona virusa u Italiji se utrostručio na gotovo 30.000, u Francuskoj je više nego utrostručen i sada iznosi više od 7000, a u Njemačkoj je učetvorostručen na više od osam tisuća zaraženih,a u Španjolskoj ih je oko 11 000.

Naveo je i da je u Hrvatskoj dinamika broja zaraženih još uvije umjerena i pod kontrola.

Prema zadnjim podacima u Hrvatskoj je zaraženo 65 ljudi što znači da je taj rast sporiji od drugih država. „Španjolska je prije samo 17 dana imala 58 zaraženih, a danas ih ima 11 tisuća”, upozorio je.

Plenković je najavio i posebnu web stranicu na kojoj će građani moći dobiti apsolutno sve informacije vezane uz epidemiju korona virusa i sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, preporuke epidemiologa i sl.