Plenković najavio novi paket mjera pomoći: ‘Stupit će na snagu 1. travnja‘

foto: Vlada RH

Novi paket mjera bit će usvojen sredinom ožujka i bit će predstavljen javnosti. Stupit će na snagu 1. travnja, kazao je nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća predsjednik stranke i Vlade RH Andrej Plenković. Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da još nije bilo riječi o kandidatima HDZ-a za izbor predsjednika države iduće godine. 

Plenković je kazao među ostalim da su u HDZ-u zadovoljni posljednjom anketom rejtinga stranke te da je HDZ uvjerljiv. Na sjednici se raspravljalo, rekao je, i o međunarodnim aktivnostima, o procesu obnove, izdavanju narodnih obveznica, aktivnostima u pronalasku nestalih.

Izjavio je da nije bilo riječi o kandidatima HDZ-a za izbore predsjednika države iduće godine, a da se nije razgovaralo niti o tome hoće li on biti kandidat za premijera. 

Nove mjere od 1. travnja

Govoreći o mjerama koje bi se trebale nastaviti nakon 31. ožujka, rekao je da će novi paket biti usvojen u ožujku, a stupit će na snagu 1. travnja.

– Kao što smo učinili i nebrojeno puta do sada, ići ćemo u korist našim građanima i gospodarstvu, rekao je i podsjetio što je Vlada do sada učinila.

– Kada mjere budu gotove, a to će biti negdje u tjednu od 16. ožujka nadalje, predstavit ćemo ih javnosti, rekao je.

Komentirajući državne obveznice rekao je da je izdavanje tih obveznica bio odličan potez. 

– Poslali smo poruku da se refinanciranje nekih dospjelih zaduženja države može financirati i izdavanjem državnih obveznica u kojima sudjeluju i građani. To je dobro i za aktiviranje tržišta kapitala i za slanje poruke povjerenja državi i javnim financijama, rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje koliko je obveznica kupio, rekao je: “To je moja stvar”.

Na pitanje novinara o izjavi Radovana Dobronića, predsjednika Vrhovnog suda RH, koji je kazao da se namjerno opstruira rad DORH-a jer im se ne daje dovoljno sredstava da bi mogli raditi, Plenković je rekao da o tome ne zna.

– To je neka smiješna teza. Ako je teza da u DORH-u nema sredstava, ima, pogledajte proračun, rekao je i dodao da je riječ opet o nekakvom izvrtanju činjenica.