Plenković: Ostaje niži PDV na isporuke plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelete, brikete i sječke

foto: Vlada RH

Izmjenama Zakona o PDV-u  zadržat će se najniža stopa PDV-a od 5 posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, za naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki, najavio je premijer Plenković otvarajući jučerašnju sjednicu Vlade. Dodao je i kako će se izmjenama Zakona o doprinosima dodatno poboljšati položaj umirovljenika, jer će se ukinuti dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje, što konkretno znači povećanje mirovina za 32 tisuće umirovljenika koji taj doprinos plaćaju sami iz mirovine.

Otvarajući današnju, 199. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema.

U povodu Međunarodnog dana žena, osvrnuo se na ulogu žena u društvu.

“Međunarodni dan žena, koji je obilježen jučer, podsjeća nas na trajnu borbu žena za ravnopravnost i za jednakost te na njihovu nezaobilaznu ulogu u društvu”, poručio je istaknuvši da se svim Vladinim mjerama i politikama želi osigurati jednakost, ravnopravnost i njihov kvalitetan položaj.

Osvrnuo se i na nekoliko aktualnih političkih tema, poput jučerašnje rasprave o Zakonu o trgovini u Hrvatskom saboru.

Naglasio je da je ideja zakona regulirati rad nedjeljom na način da se ostane na 16 radnih nedjelja tijekom godine.

Kako turizam i s njime povezane djelatnosti predstavljaju vrlo važan segment ekonomije, kazao je premijer Plenković, trebalo je naći pravu ravnotežu između poslovnog i obiteljskog života.

Vjeruje, dodao je, da će kroz nekoliko mjeseci prilagodbe od 1. srpnja do 1. siječnja 2024. u ostati dovoljno vremena da se organiziraju na način kako bi ovaj novi sustav u potpunosti funkcionirao i kako bi se ostvarilo ono što očekuje ogromna većina hrvatskih građana i što je, u konačnici, obećano u programu Vlade.

Od točaka s jučerašnje sjednice Vlade izdvojio je izmjene Zakona o PDV-u, kojima će se zadržati najniža stopa PDV-a od 5 posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, za naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječki.
 
“Na taj način omogućujemo svima da se po najnižoj stopi koja je moguća na vrijeme opskrbe ovim vrstama energenata. A što se tiče plina, mislim da je logično da u uvjetima energetske krize donosimo ovako važnu poruku”, dodao je.