Plenković pozvao na odgovornost, razumijevanje i solidarnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozvao je u utorak na odgovornost, razumijevanje i solidarnost kao pretpostavke učinkovite borbe protiv koronavirusa i posljedica potresa.

“Vlada je svjesna okolnosti. Transparentno komuniciramo o pitanjima bitnim za zdravlje i sigurnost, provodimo mjere u gospodarstvu i vodimo računa o svima. Mi ćemo preuzeti vodstvo što je naša dužnost u ovoj situaciji, a od svih tražimo razumijevanje, solidarnost i odgovornost”, poručio je Plenković zaključujući konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene Vladine mjere pomoći gospodarstvu.

“Budimo zajedno u ovome. U ovome smo zajedno kako god okrenemo nekoliko idućih mjeseci”, dodao je Plenković.

Ozbiljnost situacije s koronavirusom oslikao je mjerom koju je uveo britanski premijer Boris Johnson, koji je zabranio okupljanje više od dvije osobe.

Ulogu medija ocijenio je ključnom, a za jutrošnju preporuku potpredsjednika Vlade i šefa kriznog stožera Davora Božinovića da se ne trči za trgovačkim akcijama prodaje televizora, rekao da je sigurno bila usmjerena povećanju sigurnosti i suzbijanju širenja koronavirusa.

Neki su novinari, naime, primijetili da bi takva preporuka mogla zaustaviti određene gospodarske i komercijalne aktivnosti.

Za Vladine mjere pomoći gospodarstvu rekao je da su to mjere koje se u trenutnim okolnostima poduzimaju, a riječ je prije svih o odgodi plaćanja javnim davanja, odnosno poreza i doprinosa.