Počela državna matura, od ove godine svi pišu jedinstveni test iz hrvatskog jezika

Počeo je prvi rok državne mature koji će se pisati do 28. lipnja, a prvi koji su otvorili testove su nacionalne manjine s početkom u 9 sati, ispitima iz materinskih jezika- češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog te grčkog. Ove godine prijavilo se 30.157 pristupnika, od kojih 15.987 iz strukovnih škola, a 10.826 gimnazijalaca. Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ostalih pristupnika je 3344.

U četvrtak 1. lipnja, na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina, također u 9 sati, a u 14 sati se piše latinski jezik (viša i osnovna razina). U petak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik, a ispit za obje razine počinje u 9 sati.

Drugi tjedan polaganja u ponedjeljak, 5. lipnja, otvaraju ispiti obje razine njemačkog jezika u 9 sati, a u 14 sati vjeronauka i etike. U utorak ujutro se polaže biologija, a poslijepodne obje razine španjolskog jezika. U srijedu, 7. lipnja je redu geografija i talijanski.

U ponedjeljak 12. lipnja, je na redu politika i gospodarstvo a slijede obje razine francuskog jezika u 14 sati. Idući dan su na redu likovni ujutro i logika poslijepodne, a u srijedu informatika pa povijest. Psihologija je na rasporedu u četvrtak ujutro, 15. lipnja, a glazbeni popodne, dok je petak rezerviran za ispit iz fizike i filozofije.

U četvrtom tjednu mature ispiti će se pisati samo u ponedjeljak, 19. lipnja i to kemija u 9 sati, a sociologija u 14 sati.

U petom tjednu polaznici će pisati hrvatski (test i sažetak) u ponedjeljak 26. lipnja u 9 sati, a esej idući dan ujutro. Matura završava u srijedu 28. lipnja ispitima obje razine matematike koji počinju u 9 sati.

Novosti na državnoj maturi je jedinstveni ispit iz hrvatskog jezika. Ne postoji viša i niža razina kao prijašnjih godina, već će svi maturanti prvi put nakon 13 godina pisati jedinstveni ispit. Druga se promjena odnosi na pisanje eseja. Polaznici više neće moći predati prazan papir i položiti ispit, već moraju ostvariti minimalan prag prolaznosti na oba dijela ispita kako bi položili hrvatski.

Još jedna od promjena koje su stupile na snagu izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature je ta da učenici koji na bilo koji način na maturi otkriju svoj identitet, neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita.

Ocjenjivač koji dobije ispit potpisan imenom i prezimenom ili je na njemu drugi način otkriven identitet, taj će ispit vratiti, a službe koje kontroliraju stavit će naljepnicu na ime i prezime i ispit dati drugom ocjenjivaču.

Izmjenama i dopunama pravilnika proširena je lista nedopuštenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel, učenici pri pisanju ispita državne mature neće smjeti koristiti ni pametni sat niti druge prijenosne ili nosive elektroničke, audio i video uređaje.

U slučaju korištenja tehnologije poništit će se svi ispiti, a u slučaju neprimjerenih sadržaja poništava se ispit koji se piše. Neće biti kažnjeni ako na ispitu nacrtaju nešto što nije uvredljivo.

Prema podacima NCVVO-a, najviše pristupnika je ove godine prijavilo fiziku, biologiju te politiku i gospodarstvo, a nakon toga kemiju i informatiku.

Objava rezultata ljetnog roka državne mature bit će 12. srpnja, rok za prigovore je 14. srpanj, a konačna objava rezultata je 19. srpnja.