Počinje isplata povrata poreza na dohodak

foto: Pixabay/Ilustracija

Počinje isplata povrata poreza na dohodak. Pravo na isplatu poreza ima 830.112 građana, u ukupnom iznosu od 332.811.592,99 eura, objavila je ranije Porezna uprava. 

Visina povrata ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, dobi te olakšicama na koje građani ostvaruju pravo. Podsjetimo, Porezna uprava 22. travnja počela je sa slanjem poreznih rješenja u Korisničke pretince eGrađana, a u svibnju kreće dostava rješenja na adrese prebivališta i boravišta.

Na stranicama Porezne objavljen je i kalkulator informativnog karaktera u koji je moguće unijeti podatke o bruto primicima, uplaćenim doprinosima, godišnjem osobnom odbitku, uplaćenom porezu i prirezu te dobiti okvirni iznos povrata poreza.

“Rezultat ovog izračuna isključivo je informativnog karaktera te je moguće da se konačnim godišnjim obračunom poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak od strane Porezne uprave utvrdi različit iznos utemeljen na Zakonu o porezu na dohodak te na odlukama lokalnih tijela samouprave o visini stopa prireza”, upozorili su iz Porezne.

Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja 2024. godine, poručili su.