Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika zbog ratnog zločina u Baranji

foto: pixabay

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog sumnje da su, u rujnu 1991. u Baranji zlostavljali trojicu zarobljenih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG), od kojih su jednog usmrtili.

Optužnica okrivljenike tereti da su 3. rujna 1991., u baranjskom mjestu Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda, kazneno djelo počinili zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima Teritorijalne obrane, nakon zarobljavanja trojice pripadnika Biljske satnije Zbora narodne garde, tada starih 38, 32 i 42 godine.

“Okrivljenike se tereti da su 3. rujna 1991., u Bilju, kao pripadnici Teritorijalne obrane mjesta Darda počinili navedeno kazneno djelo tijekom oružane pobune lokalnog srpskog stanovništva protiv ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske. Okrivljenike se tereti da su, zajedno s drugim nepoznatim pripadnicima teritorijalne obrane, postupili protivno pravilima međunarodnog ratnog i humanitarnog običajnog prava o postupanju s ratnim zarobljenicima, odnosno da su nakon zarobljavanja trojice pripadnika (1953., 1949. i 1959) Biljske satnije Zbora narodne garde prisilili ih da skinu odjeću sa sebe te ih u improviziranom špaliru udarali nogama i puškama po glavi i cijelom tijelu, nakon čega su pucanjem u glavu usmrtili oštećenika (1953.)”, stoji u priopćenju ŽDO-a.

Prvookrivljenik i drugookrivljenik su uhićeni u lipnju prošle godine i nalaze se u istražnom zatvoru, dok je trećeokrivljenik u bijegu i nije dostupan državnim tijelima Republike Hrvatske, navodi tužiteljstvo.