Pokladni vikend u Baranji

Slijedi nam aktivan pokladni vikend diljem Baranje! Sve počinje s petkom (09. veljače) te se proteže do utorka, 13.valječe, 2024. godine.

Fašange u Općini Draž

KUD “Baranjski Šokci” iz Draža organiziraju Fašange, najveće pokladno događanje u Baranji koje će i ove godine okupiti baranjske lipe i strašne buše i gajdaše. Program će trajati od 09. do 13. veljače, 2024. godine.

Bogat program će trajati četiri dana a počinje u petak, 09. veljače s konferencijom i panel diskusijom o položaju gajdi i gajdaša u Europi i Hrvatskoj u Muzeju Slavonije u Osijeku s početkom u 11 sati. Istoga dana, u 17 sati međunarodna koalicija gajdaša izvesti će gala koncertni program u crkvi svetih Petra i Pavla u Topolju i počastiti posjetitelje, uz ostalo, zvukovima hrvatskih, mađarskih, bugarskih, francuskih, škotskih i makedonskih gajdi.

Vrhunac pokladnog programa je u subotu, 10. veljače kada baranjske buše kreću u svoju povorku da istjeraju zimu i dozovu proljeće. Povorka kreće s Trga Stipe Đurina u Dražu i kreće se ulicama Draža i Gajića. U Gajiću buše i gajdaši posjećuju kuću pokojnoga baranjskog gajdaša Marka Drventića nakon čega će buše “zapaljit” ulice.

U subotu, 10.veljače u večernjim satima gajdaši će održati drugi koncertni program u Etnografskom muzeju u Mohaču (Mađarska), dok u Duboševici u Domu kulture počinje najluđi maskenbal ovih poklada uz Aura band.

U nedjelju, 11. veljače je zatvaranje gajdaškog festivala u Domu kulture u Gajiću, a već u ponedjeljak, 12. veljače buše nastavljaju svoju ludu potjeru kako bi istjerali zimu i to u Topolju.

U utorak, 13. veljače je pokladna povorka jahača i zaprega kroz Draž i Gajić, a program Fašanga 2024. završava uz paljenje ulica u Dražu na Trgu Stipe Đurina uz glazbu i grah za sve okupljene.

Tradicionalna karnevalska povorka u Kneževim Vinogradima

Tradicionalna karnevalska povorka u Kneževim Vinogradima održat će se u petak, 09. veljače 2024. godine. Vesele maškare krenuti će s početkom u 15 sati iz Osnovne škole Kneževi Vinogradi do centra sela/kružnog toka te će se vratiti ispred škole gdje će biti upriličen karnevalski program.

Na čelu vesele povorke će sudjelovat polaznici Dječjeg vrtića ˝Zeko˝, a za njima će u veselom ritmu hodati učenici, roditelji i nastavnici Osnovne škole Kneževi Vinogradi koji će biti maskirani u zabavne i kreativne maske.

Petaračke buše u Baranjskom Petrovom Selu

Već tradicionalno okupljanje buša, KUD-ova i ostalih maškara koje po pričama starijih tjeraju zle duhove iz sela i ove godine organizira se u Baranjskom Petrovom Selu. Prvi događaj bit će namijenjen onim najmlađima- Malim bušama i održat će se u nedjelju 4. veljače 2024. godine. Pokladna manifestacija trajat će od 11. do 13. veljače 2024. godine u Baranjskom Petrovom Selu.

Održat će se pokladne povorke, kulturno-umjetničke priredbe, oblačenje članova KUD-a i ostalih mještana sela u ”male”, „lipe“ i „strašne“ buše.

Program:

Nedjelja, 11.02. – Lipe buše, smotra folklora

Ponedjeljak, 12.02- Lipe i strašne buše

Utorak, 13.02- Strašne buše, spaljivanje fašnika

Maskenbal u Karancu

U Karancu će se i ove godine održati treći po redu Karanački maskenbal, pokladna manifestacija koju organizira skupina mještana kako bi zajednica obilježila poklade na svoj poseban način.

Maskenbal će se održati u nedjelju, 11. veljače 2024. godine, s početkom u 17 sati u Domu kulture, pružajući mještanima i djeci priliku da uživaju u kreativnim kostimima, plesu i zajedničkom veselju.

U gastroponudi će biti kava, čaj i krafne. Jedan od omiljenih gastronomskih simbola poklada su krafne, punjene raznovrsnim nadjevima poput džema, čokolade ili kreme. Ulaz je besplatan za sve.

16. Pokladno jahanje s bušama u Branjin Vrhu

Ove godine 16. Pokladno jahanje s bušama održat će se 10. veljače u Branjin Vrhu. Glavni organizator Pokladnog jahanja u Baranji je Konjogojska udruga Baranja – Branjin Vrh.

Tradicionalno pokladno jahanje u Baranji počinje u jutarnjim satima s povorkom i jahačima koje tradicionalno prate tamburaši. Nakon okupljanja slijedi blagoslov konja, te se odlazi u obilazak karakterističnih mjesta sela, a nakon toga slijedi spaljivanje fašnika. Posjetitelji za to vrijeme mogu probati kuhano vino i pečene kobasice. Proslava se nastavlja do dugo u noć.

Sudjelovat će oko 80 jahača te zaprege koje će voziti tamburaše, a svi posjetitelji će moći uživati i u tradicionalnim zimskim delicijama te baranjskom vinu i rakiji. Za kraj dana kako bi otjerali zlo spalit će se fašnik uz čitanje optužbe.

PROGRAM:

  • 10-12h – okupljanje sudionika ispred crkve Sv. Križa
  • 12,15h – otvorenje pokladnog jahanja
  • 17h – spaljivanje fašnika
  • večera za sve sudionike

Dječji karneval u Belom Manastiru

Grad Beli Manastir organizira dječju karnevalsku povorku u utorak, 13. veljače, 2024. godine.

U 10 sati kreće povorka ulicama grada Belog Manastira. Na gradskom trgu od 10:45 organiziran je prigodan program za sve sudionike karnevalske povorke.

U sklopu Dječjeg karnevala nastupat će i Gradsko kazalište Beli Manastir.