Policija otkrila za što sve terete vlasnika osječke tvrtke Drave Internacional

foto: OBŽ

PU osječko-baranjska izvijestila je u četvrtak o detaljima istrage. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad tri osobe vezano za istragu o požaru u tvrtki “Drava International”. Zvonko Bede, vlasnik tvrtke u kojoj je prije nekoliko mjeseci bio ogroman požar, u srijedu je odveden na ispitivanje u policijsku postaju.

PU osječko-baranjska je objavila za što se sve tereti. Bede je danas priveden u općinsko Državno odvjetništvo.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, Policijske uprave osječko-baranjske utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak iz Osijeka, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom, i 47-godišnjak iz Osijeka počinili kazneno djelo Teška kaznena djela protiv okoliša u vezi kaznenog djela Ugrožavanje okoliša otpadom, na način da su kao odgovorne osobe u pravnoj osobi, protivno odredbama odlagali, skupljali, uvozili i prevozili otpad i s njim uopće gospodarili i postupali na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, podzemlja i zdravlje ljudi, pri čemu se promijene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti i nastala je velika nesreća u vidu požara otpadne plastike.
 
Nadalje, utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenjem otpada i 47-godišnjak počinili kazneno djelo Ugrožavanje okoliša postrojenjem, na način da su svjesno pristajući na moguće posljedice upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode i podzemlja, obitavalište životinja te ljudski život i zdravlje.
 
 Uz navedeno utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su 71-godišnjak, pravna osoba koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 46-godišnjak iz okolice Osijeka počinili kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, na način da kao odgovorne osobe u pravnoj osobi nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju i nisu ih pokrenuli kod izbijanja požara čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.
 
Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.”