Policija pojačano nadzire promet tijekom Martinja

Statistički podaci, iz godine u godinu, pokazuju kako se upravo u studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Policijska uprava brodsko-posavska svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 12 323 vozača. 

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1092 vozača, a devet vozača odbilo je alkotestiranje. Također, tri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 36 odbilo testiranje na droge. 

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 247 vozača.

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 504 vozača, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 207 vozača.

Analizom prometnih nesreća, utvrđeno je da je i nadalje vožnja pod utjecajem alkohola jedan od češćih uzroka prometnih nesreća, a naročito je taj problem izražen u vrijeme noćnih sati vikendom, kad se kao počinitelji prometnih nesreća u pravilu pojavljuju mladi vozači.

Savjeti vozačima: 

– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – time nećete nikoga dovesti u životnu opasnost;
– koristite javni prijevoz;
– koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije;
– unaprijed se dogovorite tko neće konzumirati alkoholna pića i voziti natrag;
– ne dozvolite da postanete crna statistička brojka,

Zapamtite, vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.