Pomoć za katastrofalnu godinu: Ministarstvo seljacima nudi 135 eura po hektaru, oni tražili 300

foto:Pixabay

Ratarski je sektor ove godine izložen doista velikom pritisku. Rashodi su puno veći od prihoda zbog jako visokih proizvodnih troškova te nepovoljnih klimatskih prilika zbog kojih su prinosi i kvaliteta pšenice podbacili. Ratari su prošlog tjedna zatražili pomoć države i Ministarstva poljoprivrede, a mjere je u Osijeku predstavila ministrica Marija Vučković. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković najavila je program pomoći poljoprivrednicima koji se sastoji od četiri mjere. Ratare najviše zanimaju bespovratne potpore i njihov je prijedlog bio da im se pomogne s 300 eura po hektaru za prvih sto hektara, a s obzirom na izračun FAZOS-a prema kojemu  – zbog loših prinosa i velikih proizvodnih troškova – po hektaru gube 600 eura. 

Ministrica Vučković  obrazložila je kako je vrlo teško očekivati da Vlada i resorno ministarstvo potporama po hektaru mogu nadomjestiti sva očekivanja proizvođača koji su – kako je istaknula ministrica -donosili autonomne poslovne odluke i planirali svoje prihode.  “Mi ćemo osigurati nešto više od 10 milijuna bespovrstnih kuna. Na 3,3 milijun eura računamo s obzirom na izborenu poziciju Hrvatske i svih ostalih zemalja u pogledu korištenja krizne rezerve. Naše je očekivanje da ćemo dobiti ta financijska sredstva, a s obzirom na prijedlog regulative možemo dodati još dvostruki iznos. Zato je naša potpora 10 milijuna eura. S potporom od 135 eura/ha  planiramo podržati prvih 30 ha za pšenicu, ječam, uljanu repicu, industrijski krumpir i kamilicu, što je prosječni očekivani iznos osnovnog plaćanja. Mislimo da dodatak od 135 ha predstavlja pravednu i učinkovitu pomoć, jer ćemo s prvih 30 ha obuhvatiti 95 posto proizvođača.” 

Među ostalim su mjerama osiguranje posebnog mehanizma kredita za obrtna sredstva primarnim poljoprivrednim proizvođačima, o čemu se pregovara s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj i agencijom HAMAG-BICRO, zatim potpora putem sufinanciranja redovnog kreditnog programa HBOR-a, pri čemu ministarstvo nudi sufinanciranje 50 posto kamatne stope ( koja iznosi 5 posto, a za proizvođače bi bila iznosila 2,5 posto)  i u konačnici formiranje operativnog programa za proizvođače u sektoru žitarica, odnosno formiranje jake proizvođačke organizacije. “Ulaganje naših sredstava u taj operativni program iznosi 50 posto, a toliko bi uložili i udruženi proizvođači, koji putem operativnog programa, kao i u drugim europskim zemljama, mogu plaćati najam skladišta, i nabavku zajedničke potrebne opreme.”

Vučković je najavila kako će program uskoro biti poslan na javno savjetovanje, nakon čega ga mora odobriti Europska Komisija, a isplate bespovratnih potpora bi mogle krenuti za dva do tri mjeseca. Ukupna  vrijednost četiriju predloženih mjera iznosi 18 milijuna eura.