Porast prodaje pametnih telefona u odnosu na prošlu godinu

foto: pixabay

Isporuke pametnih telefona na globalnoj razini dosegle su 340 milijuna tijekom prvog kvartala ove godine i to je u odnosu na isto razdoblje prošle godine rast od 24 posto, što je najbolji rezultat od 2015., navodi Strategy Analytics.

Naravno, tržište je “skočilo” zahvaljujući oporavku od pandemije koronavirusa, koja je baš počela prijetiti u Kini tijekom prvog kvartala prošle godine, a to je uvelike zaustavilo proizvodnju, potražnju i općenito ponudu na ovom tržištu.

No nije to jedini razlog zašto se situacija toliko poboljšala. Svakako, to je i implementacija nove tehnologije – mobilnih mreža pete generacije (5G). Konstantno se predstavljaju novi modeli pametnih telefona koji nude 5G mogućnosti, a operateri rade “punom parom” i korisnicima omogućavaju uživati u brzinama i stabilnosti koje ta nova generacija mobilnih mreža nudi.

Upravo zato korisnici koji možda ne bi mijenjali postojeći uređaj, odlučili su kupiti novi, a to se itekako osjetilo na tržištu. Primjerice, u Kini su isporuke porasle za 35 posto na godišnjoj razini te su dosegle 94 milijuna. Ujedno, pet najvećih proizvođača ukupno ima 71 posto tržišta.

Samsung je najveći sa 77 milijuna isporuka i rastom od 32 posto na godišnjoj razini, Apple je drugi s 57 milijuna i 17 posto udjela na tržišta, Xiaomi je treći s 49 milijuna isporuka i 15 posto udjela, četvrti je OPPO (ne računaju se Realme i OnePlus brendovi) s 11 posto udjela, a peti je vivo s rastom od 85 posto na godišnjoj razini.

Sve to su odlične vijesti jer tržište pametnih telefona sa sobom povlači cijelu industriju, kao i neke vezane industrije, što znači da uspjeh tog “primarnog tržišta” donosi napredak svima oko njega. I ne samo to, uspjeh ove industrije pokazuje da se svijet uistinu oporavio od pandemije. Ne još u potpunosti, ali čini se da je i to blizu…