Portal zelimzdravlje.com: Ocjena 3,45 hrvatskom zdravstvu u pandemiji

foto: pixabay

Dostupnost hrvatskog zdravstva u doba pandemije dobila je ocjenu dobar od 42 posto građana, objavio je u četvrtak portal zelimzdravlje.com čije je istraživanje pokazalo i da je odgođen svaki peti termin pregleda, pretrage ili zahvata dogovoren prije pandemije. 

Dostupnost zdravstva u doba pandemije bila je tema istraživanja koje je za portal zelimzdravlje.com provela agencija Ipsos. Lošu ocjenu hrvatskom zdravstvu dalo je 14 posto građana, priopćio je zelimzdravlje.com.

Zdravstvenu uslugu tijekom pandemije uspjelo je realizirati 16,5 posto ispitanika, dok je za njih 11,2 posto termin odgođen i nisu dobili novi.

Većina građana, njih 58,2 posto, uspjelo je kontaktirati svog liječnika primarne zdravstvene zaštite, njih 16,5 posto uspjelo je to uz poteškoće, a 3,1 posto nije uspjelo doći do svog primarnog liječnika. 

Ispitanika koji su koristili zdravstvo tijekom pandemije i pri tome su se većinom osjećali sigurno je 48,2 posto. Manje sigurnim sustav su ocijenili oni koji nisu ni koristili zdravstvene usluge tijekom pandemije.

Rezultat je to koji još jedanput dokazuje nelagodu i strah što je pandemija izazvala u građana koji se često odlučuju, strahujući od infekcije, sami odgoditi potrebne zdravstvene usluge, navodi portal zelimzdravlje.com. 

Rezultate istraživanja na online panel diskusiji komentirali su ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Renata Sabljar Dračevac te europarlamentarci  Tomislav Sokol i Sunčana Glavak. 

Vukelić je ustvrdio da je pandemija zdravstvo do sada koštala 1,3 milijarde kuna te istaknuo da je, unatoč tome, sustav zasad stabilan, dok je ministar Beroš ocijenio da su zajedništvo, srčanost, solidarnost i briga za druge koje su pokazali hrvatski građani u doba pandemije – bez konkurencije.

Zdravstveni program EU se osamostalio i uvećan je za 12 puta, istaknuo je europarlamentarac Sokol. 

Potrebni pregledi, lijekovi i terapije za 58,2 posto onkoloških bolesnika bilo je dostupno u potpunosti, uglavnom dostupno za njih 32,2 posto, a nedostupno za 9,1 posto – pokazalo je istraživanje o kojem raspravu donosi portalu zelimzdravlje.com koji danas, na Svjetski dan borbe protiv raka, počinje s radom. 

Važnost prevencije, ali i adekvatnog liječenja raka istaknula je Renata Sabljar Dračevac te najavila ponovno pokretanje inicijative saborskih zastupnika Zastupnici protiv raka.