Poskupljuje dopunsko zdravstveno osiguranje privatnih osiguravatelja, HZZO ne diže cijene

foto: HZZO

U kontekstu rastućih cijena i inflacije stiže nam novo poskupljenje i to dopunskog zdravstvenog osiguranja. Za sada su poskupljenje najavili privatni osiguravatelji dok Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) za sada drži cijene svojih polica nepromijenjenima, nudeći tako neku vrstu stabilnosti.

Na adrese osiguranika dopunskog zdravstvenog preko Croatia osiguranja stigle su obavijesti o promjenama cijena police za sljedeću osigurateljnu godinu. Polica dopunskog koja u toj kući trenutačno iznosi 8,89 eura mjesečno, ubuduće će iznositi 12 eura, što je poskupljenje od gotovo 26 posto, piše Večernji list.

Znatno su porasle cijene zdravstvene zaštite uslijed višekratnog porasta osnovice od HZZO-a, a time je porastao i iznos participacije u troškovima zdravstvene zaštite”, obavještavaju osiguranike i navode kako su u zadnjih pola godina cijene dijagnostičko-terapijskih postupaka (DTP) porasle 21%, dijagnostičko-terapijskih skupina (DTS) 29%, a dan bolničkog liječenja poskupio je 34%. Također podsjećaju i na rast cijena participacija sljedeće godine. Od 1. siječnja 2024. na snagu stupaju izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje donose dodatna poskupljenja participacije za sve koji dopunsko nemaju pa će najmanja participacija poskupjeti 33% a maksimalna će se udvostručiti na 530,89 eura.

Večernji list neslužbeno doznaje kako neke druge osiguravajuće kuće dižu cijene svojih polica dopunskog zdravstvenog osiguranja u direktnom obraćanju klijentima, ovisno o tome kada pojedinom osiguraniku istječe polica. Iz Allianza su odgovorili kako prate situaciju i da će odluke o eventualnim korekcijama premija donositi ovisno o situaciji na tržištu, odlukama zakonodavca i inflaciji. HZZO neće dizati cijene dopunskog, kao što je i najavljeno pri donošenju zakonskih izmjena. Participacije su i poskupjele s namjerom da se više osiguranika odluči uzeti dopunsko preko nacionalnog osiguravatelja.

U proteklom razdoblju HZZO je proveo poslovne analize i izračune koji su pokazali da će cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a i uz ove zakonske izmjene koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite i nadalje ostati nepromijenjena, a ujedno se očekuje i priljev novih osiguranika u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja – poručili su iz HZZO-a. Cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve kategorije osiguranika u HZZO-u i dalje iznosi 111,49 eura godišnje, odnosno mjesečno 9,30 eura (prva rata, ostale po 9,29).