Potpisan ugovor za izgradnju obilaznice Beli Manastir

Danas je na budućoj lokaciji obilaznice Beli Manastir, u Šećeranskoj ulici, potpisan ugovor u vrijednosti 84.137.099,00 kuna između investitora radova Hrvatske ceste d.o.o. i izvođača radova tvrtke Gravia d.o.o. iz Osijeka. Ovo je projekt koji se nadovezuje na buduću autocestu na koridoru VC od Osijeka do Belog Manastira kako bi se završila prometna povezanost cijele Hrvatske prema mađarskoj granici.

Predviđeno razdoblje trajanja radova je 20 mjeseci kako bi se u isto vrijeme završila izgradnja ceste za što je ugovor potpisan u travnju ove godine, a rok izgradnje je 24 mjeseca. Izvođač radova najavljuje kako će radovi započeti kroz dva tjedna, iako su pripremni radovi već u tijekom. Tijekom pripremnih radova otkrivena su dva arheološka nalazišta što neće remetiti radove koji će se nastaviti neometano na drugom dijelu trase.

Ova sjeverna obilaznica Belog Manastira će povezati nadvožnjak i izlaz s autoceste kod industrijske zone u Belom Manastiru za što su radovi već u tijeku preko godinu dana, prigradsko naselje Šećeranu i raskrižje s Branjinim Vrhom, kako bi se olakšao promet prvenstveno s mađarsko-hrvatske granice prema autocesti. Ovime će se riješiti problemi teretnih vozila u gradu i izbjeći dodatne gužve u samom centru grada koje bi se neizbježno stvorile zbog izlaza i ulaza na autocestu. Stoga je ova obilaznica jedino moguće rješenje. Trasa će biti dužine 3,2 km, s 5 raskrižja od koja će četiri biti kružna. Trasa se križa s željezničkom prugom M301 iznad koje će ići nadvožnjak duljine 75 metara.

”Radi se o jednoj modernoj prometnici koja će zapravo povezati državnu cestu D7 s autocestom na koridoru VC na kvalitetan način i na zadovoljstvo građana riješiti sav tranzit.” – rekao je predsjednik uprave Hrvatskih autocesta Josip Škorić. Dodao je kako je ova obilaznica zadnja obilaznica grada na području Osječko-baranjske županije.

”Što ćemo dobiti ovim kapitalnim projektom je izmještanje teretnog prometa na budući koridor VC i nadvožnjak koji je u blizini naše poslovne zone, dok se ne napravi dio trase u duljini od 5km prema Mađarskoj. Imat ćemo direktan spoj na sam koridor VC, na ulaz na autocestu. Druga bitna stvar je za lokalno naselje kojemu će ovo biti jedna brza cesta koja će povezati raskrižja prema Branjinom vrhu, Šećerani i izlazu Beli Manastir u poslovnoj zoni. Ova obilaznica će imati dvojaku ulogu, biti će spojna cesta i brza cesta jednog prigradskog i budućeg naselja koji će se dalje razvijati s ovakvom infrastrukturom.” – objasnio je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Osječko-baranjski župan, Ivan Anušić, komentirao je kako je ovo vrlo važan projekt s kojim se rješavaju dugogodišnji problemi ovoga područja te da je ovo zadnji i ključni infrastrukturno-prometni projekt obzirom da je nedavno otvorena i obilaznica kod Petrijevaca. ”Ono što je još bitno je da sve te radove, kapitalne, velike projekte, uključuje domaće firme s našeg područja što je dodatno bitno jer time zadržavamo broj zaposlenih i promet kapitala i svega onoga što je bitno za jačanje snažnije Slavonije, Baranje i Osječko-baranjske županije, iz tog razloga ovaj projekat ima vrijednost i bitan je za sve nas ne samo Beli Manastir nego za sve koji žive na području naše županije.” – dodao je.