Potpisan ugovor za izgradnju poddionice mosta na A5

“Veliko mi je zadovoljstvo biti ovdje u Osijeku na potpisivanju tako važnog ugovora za Slavoniju, Baranju i prometni sustav cijele Hrvatske. Izgradnja ove dionice kao i cijelog koridora od strateškog je značaja za budućnost cijele Hrvatske”, rekao je premijer Andrej Plenković.

“Iznimno mi je drago da smo uspječli iznaći sredstva za financiranje ovog projekta u suradnji s EBRD te uspjeli da izvođači radova budu naše, domaće tvrtke. Posao će biti završen u sljedeće dvije godine, najavljuje premijer koji, s  ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom  Butkovićem sudjeluje na potpisivanju ugovora o nastavku gradnje autoceste na mostu “Drava” na koridoru Vc kod Petrijevaca. Jedan je to od najvećih mostova u Republici Hrvatskoj. Ugovor je s izvođačima radova potpisao predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan. 

Slijedom objavljenog javnog natječaja, usklađenog s propozicijama natječaja Europske banke za obnovu i razvoj, za potrebe ugovaranja građevinskih radova na izgradnji dionice most Halasica – Beli Manastir, koji će se financirati sredstvima Projekta „Hrvatska – dovršetak autoceste na koridoru Vc“, u propisanom roku za dostavu ponuda Hrvatske autoceste d.o.o. primile su samo jednu ponudu i to poslovne udruge “Osijek-Koteks i GP Krk d.d.

Vrijednost ponude bez PDV-a je  59 milijuna eura, a ta poddionica duga je 17,5 kilometara. Početak izgradnje u planu je u prvoj polovici ove godine, odnosno po potpisivanju ugovora, dok se dovršetak izgradnje planira do sredine 2022. godine (24 mjeseca od dana početka radova). Osijek-Koteks već je uključen u pripremu gradnje nastavka autoceste jer je gradio infrastrukturu za nadvošnjak preko potoka Halasice te još sedam nadvožnjaka i putnih prijelaza koji će omogućiti normalno odvijanje lokalnog prometa dok se bude gradila dionica do Belog Manastira.  

Projektira se i posljednjih pet kilometara autoceste u Baranji, a očekuje se kako će posljednji metar autoceste na koridoru Vc u Hrvatskoj biti dovršen do kraja 2023. godine. 

Potpisivanje ugovora organizirano je na dovršenom, a još uvijek nekorištenom mostu Drava.

Most Drava jedan je od najvećih mostova u Republici Hrvatskoj, a u cjelosti su ga projektirali i izveli domaći stručnjaci. Suradnja ostvarena između investitora, projektanta i izvoditelja rezultirala je mnogim originalnim tehničkim rješenjima. Dužina mosta od 2507 metara čini ga jednim od najdužih mostova u Hrvatskoj. Sam dio mosta preko rijeke Drave dug je 420 metara i na njemu se primijenjena neka sjajna tehnička rješenja u kojima su korišteni betonski stubovi, čelične grede i kablovi koji ujedno utječu na vizualnu privlačnost ovog impozantnog mosta. Vrijednost je mosta 850 milijuna kuna (podaci IGH), a koristit će se tak nakon dovršetka dionica autoceste od Osijeka do Belog Manastira, a kasnije i Mohača u Mađarskoj. 

Premijer Plenković posjetit će i tvrtku Belje plus d.o.o., gdje će se sastati s predstavnicima te tvrtke, a obići će i farmu Mitrovac, jednu od najvećih farmi muznih krava u Hrvatskoj.

U Osijeku će poslijepodne održati i sastanak na temu poljoprivrede s predstavnicima tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.