Potpisani ugovori o dodjeli stipendija

Danas u jutarnjim satima ugovore o stipendiranju potpisali su studenti i učenici srednjih škola s gradonačelnikom Tomislavom Robom.

Ove godine broj stipendista Grada Belog Manastira porastao je još za 27 studenta. Stipendije se dodjeljuju u četiri kategorije: socijalni status, roditelj branitelj, deficitarno zanimanje i nadareni studenti. Nakon prijava na službeni natječaj s potrebnom papirologijom, nadležni odbor prema službenom bodovanju odabrao je studente prema navedenim uvjetima iz natječaja te su ostvarili pravo na stipendiju. Sve ukupno gledajući Grad Beli Manastir trenutno stipendira 56 studenata, što je ukupno 280 000 kuna godišnje. Nakon današnjeg potpisivanja ugovora o stipendiranju slijedi uplata zaostataka od protekla četiri mjeseca te studente pred Božić očekuje 2000kn. Naime, studenta je stipendija u vrijednosti 5000kn, raspoređenih u 10 obroka, što je 500kn mjesečno. Stipendija se dodjeljuje od rujna do lipnja, uvijek za idući mjesec. Tako da su zaostatci od 2000kn obroci za listopad, studeni, prosinac i siječanj. Dok se u siječnju isplaćuje mjesečna stipendija za veljaču.

Studenti će stipendiju primati samo jednu godinu, što do sada nije bio slučaj. Naime, dosadašnji stipendisti Grada novčanu sredstva primali su kroz cijeli tijek studija s kojim je stipendija dobivena. Gradonačelnik Tomislav Rob kaže kako je ovaj način jednogodišnjeg stipendiranja bolji te da će onda priliku za stipendiju dobiti više studenata. Ove godine, u ured Grada stiglo je oko 60 prijava, iako je broj stipendija povećan i dalje nije dovoljno. Najavljuje kako će i nagodinu povećati broj stipendira za otprilike 4 mjesta.

U novom programu demografskih mjera osiguran je određeni iznos i za srednjoškolce. Danas je njih 10 potpisalo ugovore o stipendiranju. Stipendija za učenike srednjih škola iznosi 400kn, a većinski su to studenti veterinarskih škola koji idi preko tvrtke Belje plus. Gradonačelnik također poziva i ostale gospodarske subjekte da se priključe ovom programu te da se na taj način osigura ostanak mladih nakon završetka škole s osiguranim ranim mjestom.  Učenici također primaju stipendiju od 10 obroka godišnje, od kojih će četiri biti uplaćeni tijekom mjeseca kao zaostatci.