Potpisano još 9 ugovora za energetsku obnovu javnih zgrada

Osječko-baranjska županija, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za 35 novih projekata za energetsku obnovu zgrada osnovnih i srednjih škola, domova za stare i nemoćne osobe, domova zdravlja i Opće županijske bolnice Našice. Nakon prošlotjednog potpisivanja za deset u Osječko-baranjskoj županiji potpisano još 9 novih ugovora za izvođenje radova energetske obnove.

Ukupna vrijednost za 9 navedenih projekata iznosi 22.471.841,98 kuna, sredstva Europske unije iznose 12.925.247,67 kuna i sredstva Osječko-baranjske županija 9.546.594,31 kuna.

– Nastavljamo s provedbom projekata energetske obnove zgrada iz javnog sektora na području Osječko-baranjske županije te smo danas potpisali devet novih ugovora za izvođenje radova za zgradu Doma za starije i nemoćne Beli Manastir, dvije srednje na području grada Osijeka te osnovne škole diljem Osječko-baranjske županije. Vrijednost ugovorenih radova je više od 22 milijuna kuna – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i projekte EU.

Realizacijom ovih projekata želi se doprinijeti smanjenju potrošnje energije zgrada javnog sektora u kojima se obavljaju društvene djelatnosti, kao i povećanju korištenja obnovljivih izvora energije u njima.

– Tijekom energetske obnove mijenjat ćemo vanjsku ovojnicu zgrade Doma, zatim stolarija koja je već dotrajala i energetski je neučinkovita. Po dovršetku očekujemo uštede koje planiramo prenamijeniti za podizanje kvaliteta standarda naše ustanove – rekao je Tomislav Peran, ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir.

– Za našu, ali i Medicinsku školu jer smo mi u jednoj zgradi ova energetska obnova znači puno. Smanjit ćemo račune, to je sigurno, a sredstva koja nam ostanu želimo upotrijebiti za poboljšanje učeničkog standarda i opremu škole. Sigurno da će i vizura grada u tom dijelu postati ljepša i bolja te da će uvjeti rada u kojima sada radimo i nisu se mijenjali od 1992. godine biti puno bolji i moderniji – rekla je Vlasta Opačak, ravnateljica Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku.

Energetska obnova doprinijet će povećanju toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećati toplinsku zaštitu vanjskog zida i toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru te povećati toplinsku zaštitu poda prema vanjskom prostoru. Uključuje zamjenu vanjske stolarije, ugradnju novog visokoučinkovitog sustava grijanja, zamjenu postojećeg sustava pripreme PTV sustavom koji koristi OIE, zamjena ili uvođenje sustava hlađenja i prozračivanja novim, visokoučinkovitim, kao i zamjenu unutarnje rasvjete učinkovitijom te uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode.

– Radovi će krenuti do kraja kolovoza ove godine, a rokovi za izvođenje radova su osam ili deset mjeseci ovisno o kompleksnosti i vrijednosti samog projekta. Ovo je dio od 35 projekata koje imamo obvezu provesti tijekom sljedećih godinu dana, do sada smo ugovorili oko 70% i ostaje nam još 12 projekata za koji je pokrenut postupak javne nabave i završna potpisivanja ugovora očekujemo početkom rujna – rekla je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i projekte EU.

– Osim one direktne koristi koja znači vrlo visoku energetsku uštedu, ovo je korisno i za širu društvenu zajednicu jer daje jedan dodatni zamah u gospodarstvu. Milijuni kuna koji se ulažu, ulažu se u rad devet izvođača s našeg područja što je dodatni benefit – rekao je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator.

U ciklusu energetske obnove javnih zgrada od 2017. do 2021. godine na području Osječko-baranjske županije odobreno je ukupno 54 projekta ukupne vrijednosti 178 milijuna kuna.