Povelje humanosti OBŽ uručene vatrogascima, vozaču Hitne pomoći i dobrovoljnim darivateljima krvi

foto: OBŽ

Najviše javno priznanje za humana djela učinjena na području Osječko-baranjske županije, Povelja humanosti Osječko-baranjske županije, ove godine dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici OBŽ, vatrogascu iz JVP Našice Marijanu Gajskom te vozaču Zavoda za hitnu medicinsku pomoć OBŽ Luki Novakoviću. Plaketu su zavrijedili za poduzimanje djela kojima je uz rizik i samopožrtvovanje od drugih otklonjena prijeteća pogibelj, spašeni ljudski životi i sačuvana materijalna dobra.

Plaketu humanosti OBŽ za darivanje krvi kojom se omogućava izlječenje bolesnih i povrijeđenih dobili su Zoran Mijatović, Miroslav Pendić, Ivica VučićKrunoslav DrljeTihomir DumančićSilvijo FerencStjepan GajecJosip Gelo, Mario Majcen, Ivica MatijevićŽeljko Matković, Dejan MijićFranjo MilanovićDalibor MomićDario PuljićSiniša ŠumigaDanijel VargaZorko ZveržinaMirko Živković, Darko ŠišanBorislav RukavinaBorislav Janković, Dragan GužvićAntun Divjanović, Zvonko Brkić Mirko Tičić.

Plakete humanosti OBŽ ovogodišnjim laureatima danas, 12. prosinca 2023. godine na prigodnoj svečanosti u sjedištu Osječko-baranjske županije u Osijeku uručio je župan Mato Lukić. Uz čestitke nagrađenima, župan je naglasio:

Osječko-baranjska županija tradicionalno na kraju godine dodjeljuje Povelju humanosti, i to u predblagdansko vrijeme kad svi želimo biti u društvu dobrih, hrabrih i humanih ljudi, a danas smo imali sreću i zadovoljstvo biti s upravo takvim ovogodišnjim dobitnicima nagrada. Svaki od njih je na svoj način zaslužio ovu nagradu, prije svega nesebičnim, predanim i humanim radom, svojom hrabrošću u intervencijama, ne pitajući pri tome ni za cijenu i ni posljedice koje ih eventualno mogu zadesiti. Vidljivo je to na primjeru vatrogasca Marijana Gajskog koji je povrijeđen tijekom gašenja velikog požara, primjeru cijele vatrogasne zajednice, vozača sanitetskog vozila Luke Novakovića koji je svojim činom spasio život djetetu te svih dobrovoljnih darivatelja krvi. Ovo je odlično okruženje u komu se i želimo nalaziti. Sve probleme koji nas stišću tijekom godine, kako privatno tako i poslovno, sve izazove koji su stavljeni pred nas i koje smo sami postavili, lakše je prebroditi kad živimo u takvom okruženju. Stoga se osobno i u ime svih stanovnika naše županije još jednom iskreno zahvaljujem svim dobitnicima Povelje humanosti Osječko-baranjske županije“, poručio je župan Mato Lukić.

Plaketa humanosti OBŽ dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici Osječko-baranjske županije, i to kao znak priznanja i zahvale za kontinuirani rad, a izravni povod je njihovo angažiranje prilikom gašenja požara u tvrtki Drava International u listopadu ove godine. Priznanje Vatrogasnoj zajednici zapravo se odnosi – kako je rečeno u obrazloženju – na sve vatrogasce koji su sudjelovali u tom događaju, od onih koji su izravno ulazili u buktinju izravno ulazili u buktinju, svjesno izlažući svoje zdravlje i živote kako bi zaustavili vatrenu stihiju i spriječili ugrozu koja se nadvila nad cijelim gradom i okolnim naseljima, pa i desecima kilometara udaljenima, preko onih koji koordinirali intervencijom ili na druge načine bili dio vatrogasnog sustava.

U istoj intervenciji sudjelovao je i Marijan Gajski, profesionalni vatrogasac u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Našice. Do sada je sudjelovao na više od 700 raznih intervencija, od gašenja velikih i manjih požara i poplava, kao i niza drugih intervencija na području Našica i Osječko-baranjske županije, sve do – požara u tvrtki Drava International u Osijeku, kada je teško ozlijeđen. Marijan je još uvijek na liječenju u bolnici u Zagrebu, pa je Plaketu primila njegova supruga Maja Gajski, a Marijanu su svi poželjeli brz oporavak i povratak.

Luka Novaković je prilikom prijevoza životno ugrožene djevojčice reagirao na izvanredan, hrabar i požrtvovan način te time spasio njen život. Dijete je primljeno u Klinički bolnički centar Osijek u teškom stanju upale pluća i hitno je trebalo biti prebačeno na daljnje liječenje u Zagreb. U žurnom prijevozu na autocesti se ispriječila kilometarska kolona vozila zbog radova na cesti. Kako je vrijeme bilo presudno za izglednost daljnjeg liječenja, Luka Novaković je u pomoć pozvao zagrebačku policiju, koja se probijala ispred vozila hitne stvarajući koridor sve do bolnice. Zahvaljujući svom pravovremenom postupku, djevojčica je na vrijeme stigla u bolnicu, gdje su joj liječnici uspjeli spasiti život.

U ime dobitnika Povelje humanosti OBŽ zahvalio je Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije. Istaknuo je kako je gašenje požara u tvrtki Drava International kruna njegovog tridesetogodišnjeg rada i jedno veliko iskustvo za sve kolege vatrogasce s dugogodišnjim stažom. – U svojim i očima ostalih vatrogasaca u jednom sam trenutku vidio strah, ali uz pomoć svih dragih ljudi okrenuli smo se toj bitci u kojoj smo pobijedili, ugasili požar i proizvodni proces je nastavljen. Veliki obol u gašenju požara, uz Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Osijeka, dale su i ostale županijske vatrogasne snage te DVD-ovi sa svim raspoloživim ljudstvom i vozilima – naglasio je Pakšec te dodao:

– Nemojmo zaboraviti i ovogodišnje poplave i ostale aktivnosti. Zbog svega ponosno stojim na čelu vatrogasnih snaga Osječko-baranjske županije i želim im zahvaliti na angažmanu kada svoje slobodno vrijeme i svoje obaveze u obitelji daju na dobrobit društvenoj zajednici. Ozlijeđenom kolegi vatrogascu Marijanu Gajskom želim brz oporavak u nadi da će se što prije vratiti obitelji u Našice i svojoj vatrogasnoj obitelji.

Maja Gajski, supruga stradalog vatrogasca Marijana Gajskog, istaknula je da dodjeljivanje Povelje humanosti puno znači njenom suprugu i njoj. – Oboje smo izrazito počašćeni i ponosni na ovom priznanju, te zahvaljujemo Županiji, županu, svim vatrogasnim zajednicama i postrojbama. Marijan je poručio da se ne predaje, da ne odustaje i da se mora vratiti jači nego ikada – kazala je Maja Gajski.

Luka Novaković skromno je ponovio kako je toga dana samo radio svoj posao zajedno s ostalim kolegama. – Nije bilo puno vremena za razmišljanje. Znao sam što me čeka na toj dionici i da je zatvoren dio autoceste te da će biti kolone u prometu. Na svoju sam ruku nazvao policiju i sve s njima izorganizirao da što prije s djetetom dođemo u Zagreb. Takve situacije nisu česte i u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije nema improvizacije. Bio je ovo izniman slučaj – pojasnio je je Novaković.