Pozitivni trendovi u sektoru zbrinjavanja otpada

foto: MB Press

Baranjska čistoća prošlu je godinu završila u financijskom plusu, s 132.000 eura dobiti. Isti trend bilježi i proteklih godina. No, još važniji su rezultati smanjenja ukupne količine miješanog komunalnog otpada na odlagalištu. Zabilježeno je smanjenje od 20 posto u odnosu na godinu ranije, a isti trend se očekuje i za ovu godinu.

Točno po glavi stanovnika tijekom 2022. godine odloženo je 167 kg otpada, a procjena za ovu godinu je 129 kg. Na kraju kraje to daje ukupno količinu od ispod 4 tisuće tona miješanog komunalnog otpada na odlagalištu što je i propisano odluka Europske unije.

,,Cilj i obveza prema zahtjevima Europske unije je smanjenje količine miješanog komunalnog otpad, a jedini put k tome je maksimalno razdvajanje otpada”, ističe direktor Baranjske čistoće Damir Paulić.

Upravo plan koji će k tome dovesti je biootpad. Baranjska čistoća nudi korisnicima mogućnost odvoza zelenog otpada kroz vreće i smeđe kante. Smeđe kante bit će podijeljene za sva kućanstva u Belom Manastiru do kraja svibnja. Grad je osigurao potrebnu količinu. Darda je također u procesu nabavke smeđih kanti, a tome teže i Općina Kneževi Vinogradi i Općina Popovac.

Prema odredbama zakona sav biootpad prikupljen na kućnom pragu izdvaja se iz ukupne količine miješanog komunalnog otpada, a odlaže se prostor kompostane.

Direktor Paulić ističe kako se uskoro ide i u podjelu malih smeđih posuda za kuhinju koje će građanima olakšati odvajanje. Prvenstveno onim koji žive u zgrada i zbog nedostupnosti kontejnera biootpad bacaju u miješani: ,,Potrebne su zbog toga što kada smo u kuhinji i proizvodimo malu količinu biootpada koji završava u miješanom, pogotovo za građane koji žive u stanovima i kako bi bacili sortirani otpad moraju iznijeti u kante smještene u dvorištima, što nije baš praktično.”

U Baranjskoj čistoći razmišlja se o dvosmjenskom radu sortirnice te organiziraniji i rasporedu ljudi kako bi se sortiranje otpada podiglo na još veći razinu.

Građani polako stječu zdrave navike odvajanja otpada, a problem su još uvijek poduzetnici koji se vrlo često ne odlučuju na razvrstano prikupljanje otpada.