PP Beli Manastir upozorava na lažno predstavljanje i prijevare na kućnom pragu

foto: MB Press

U policijskoj praksi su zabilježeni različiti oblici prijevara u kojima se osobe lažno predstavljaju kao prodavači medicinskih pomagala ili drugih proizvoda, zaposlenici komunalnih tvrtki (HEP-a, vodovoda i slično), zaposlenici banke, zaposlenici telekomunikacijskih operatera, serviseri, suradnici crkve, izvršitelji usluga (maseri), osobe koje prikupljaju humanitarnu pomoć pa čak i kao policijski službenici. Lažnim predstavljanjem počinitelji stječu povjerenje žrtve koja ih pušta u vlastiti dom.

Osim počinjenja kaznenog djela „Krađe“, kod počinitelja koji se lažno predstavljaju kao zaposlenici banke, drugih novčarskih institucija ili policije javlja se poseban način izvršenja kaznenog djela „Prijevara“ u kojima prevaranti ciljaju osobe starije životne dobi te ih na prijevaran način navode da im predaju novac s ciljem navodne provjere autentičnosti novčanica u domaćoj i stranoj valuti.

Jedan od nedavnih slučajeva na području PU osječko-baranjske je prijevara 88-godišnje građanke  kojoj se prevarant predstavio kao policijski službenik i zatražio da novac koji ima kod kuće donese u policijsku postaju zato što je njezin novac navodno krivotvoren. Nakon što je 88-godišnjakinja odbila doći u policijsku postaju, lažni policajac je došao na njenu adresu stanovanja gdje mu je ista predala novac, čime je oštećena za oko 80.000,00 kuna.

Uvođenje eura kao službene valute

Republika Hrvatska će od 1. siječnja 2023. godine umjesto hrvatske kune uvesti euro kao službenu valutu pa je moguća pojava lažnog predstavljanja i počinjenja kaznenog djela „Prijevare“ u procesu promjene kuna u eure. Važno je naglasiti svim građanima, a naročito onima starije životne dobi da se takve transakcije mogu izvršiti samo u ovlaštenim novčarskim institucijama, a ne na kućnom pragu (zaposlenici banke nikada neće osobno doći na vašu adresu i neće od vas tražiti novac, prebacivanje novca na druge račune ili podatke o vašim karticama i PIN-ovima).

Savjeti građanima:

  • Zaključavajte ulazna vrata dvorišta,  zajednička ulazna vrata stambene zgrade, ulazna vrata kuće ili stana i ne puštajte sumnjive i nepoznate osobe u te prostore.
  • U slučaju sumnje, prije nego otvorite vrata kontaktirajte instituciju u čije ime se osoba predstavila te na takav način provjerite vjerodostojnost njezinog iskaza.  
  • Ne ugovarajte usluge s telekomunikacijskim operaterima putem telefona, online plaćanje proizvoda i usluga kreditnim/debitnim karticama koristite isključivo na pouzdanim internetskim stranicama, na nesigurnim internetskim stranicama nemojte davati podatke kao što su broj kartice i  tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice. Prilikom prodaje robe putem oglasnika, potencijalnom kupcu potrebno je dostaviti isključivo i samo broj svog IBAN-a.

U slučaju da postanete žrtva „Prijevare“ odmah nazovite policiju na broj 192 ili 112 te pokušajte zapamtiti i zapisati opis osobe, vozila i druge detalje koji će pomoći policiji u pronalasku počinitelja.