PP Beli Manastir upozorava: Ograničena vidljivost je jedan od najčešćih uzročnika prometnih nesreća

foto: MB PRESS

Zbog učestalih kišnih i maglovitih razdoblja u danima koji nam slijede Policijska postaja Beli Manastir dodatno upozorava sve sudionike u prometu na smanjenju vidljivost u prometu.

Jedna od temeljnih pretpostavki sigurnog prometovanja jest vidljivost u prometu na cesti. Pravodobnim uočavanjem prepreka na cesti, prometnih znakova koji pomažu vođenju prometa, drugih sudionika prometa, vozač se priprema na reakciju i vožnju u željenom smjeru. Ukoliko izostane informacija iz okružja zbog ograničene vidljivosti zbog guste magle, guste kiše, snijega, noćnih uvjeta vožnje, oblačnog vremena, slabe vidljivosti u sumrak ili zbog neke od kombinacija nabrojenoga, rizik od nastanka prometne nesreće se povećava! Bez obzira na to što se najveći broj nesreća i stradavanja događa danju, za vedrog i sunčanog vremena, posljedice nesreća i stradavanja u nesrećama koje se događaju u uvjetima ograničene vidljivosti u pravilu su kobne.

Smanjena vidljivost je „prokazana“ kao rizična pojava u prometu na cesti i kao takva definirana u Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.  Smanjena vidljivost u prometu na cesti postoji „ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 metara u naselju.

Temeljno sigurnosno pravilo za vožnje u magli je: „Voziti sporije i držati veći razmak od vozila ispred“. Što su uvjeti vidljivosti nepovoljniji ili kolnički uvjeti zahtjevniji – brzina vožnje treba biti manja. Većim razmakom od vozila ispred osiguravate si više vremena za reagiranje i poduzimanje odgovarajuće radnje. Usporite! Prilagodite brzinu uvjetima na cesti. Što brže vozite, imate manje vremena za reakciju na neočekivane situacije. Brzina vašeg vozila mora biti takva da vozilo možete u potpunosti zaustaviti unutar prostora vaše vidljivosti.

Vožnja po magli iziskuje posebnu razinu pozornosti. I ne sam to, imajte stalno na pameti da vožnja u ovakvim uvjetima povećava ne samo zamor vida i umor vozača, već i stres, što može dovesti do pogrešne odluke i reakcije za vrijeme vožnje.

Mnoge nesreće u prometu na cesti su se mogle izbjeći da je vidljivost u danom trenutku bila zadovoljavajuća. Dakle, zapamtimo, ograničena vidljivost jedan je od najčešćih uzročnika prometnih nesreća. A, magla i noć – najpogubnija su kombinacija.

SAVJETI VOZAČIMA BICIKLA:

Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom materijom.
-Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.
-Osim svjetla, nužno je imati i katadioptere (tzv. mačje oči) crvene boje na stražnjoj strani bicikla te po jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale s prednje i stražnje strane kako bili lakše uočljivi ostalim vozačima.

SAVJETI PJEŠACIMA:

Noću, u uvjetima smanjenje vidljivosti, nosite svjetliju odjeću ili odjeću koja na sebi ima reflektirajuće tvari,
Hodajte nogostupom ili drugom površinom koja je za to određena, kolnik koristite samo u iznimnim slučajevima te ako ga koristite hodajte što bliže desnom rubu kolnika. Kada se kolnikom krećete u skupini, uvijek hodajte jedan iza drugoga. Ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja.


Policijska postaja Beli Manastir apelira na sve sudionike u prometu da ne čine prometne prekršaje koji su u uzročno posljedičnoj vezi sa događajima najtežih prometnih nesreća, a to su brzina, alkohol, nepropisna pretjecanja, oduzimanje prednost prolaska i dr., samo tako ćemo spriječiti nepotrebna stradavanja ljudi na cestama.