PP Beli Manastir upozorava: Ograničena vidljivost je jedan od najčešćih uzročnika prometnih nesreća

foto: MB Press

Slijede nam kišni i magloviti dani koji će pridonijeti smanjenoj vidljivosti u prometu zbog čega vozači trebaju povećati oprez. Tim povodom Policijska postaja Beli Manastir upozorava vozače na ograničenu vidljivost koja je jedna od najčešćih uzročnika prometnih nesreća.

Gusta magla, kiša, snijeg, noćni uvjeti vožnje, oblačno vrijeme, slaba vidljivosti u sumrak dovode do povećanja rizika od prometnih nesreća koje su vrlo često kobne.

Smanjena vidljivost se smatra rizičnom pojavom u prometu, kao takva je definirana u Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa. Smanjena vidljivost u prometu na cesti postoji „ako zbog nepovoljnih atmosferskih ili drugih prilika vozač ne može jasno uočiti druge sudionike u prometu ili prometni znak na udaljenosti od najmanje 200 metara na cesti izvan naselja, odnosno od najmanje 100 metara u naselju”.

Temeljno sigurnosno pravilo za vožnje u magli je voziti sporije i držati veći razmak od vozila ispred. Što su uvjeti vidljivosti nepovoljniji ili kolnički uvjeti zahtjevniji – brzina vožnje treba biti manja. Većim razmakom od vozila ispred osiguravate si više vremena za reagiranje i poduzimanje odgovarajuće radnje. Prilagodite brzinu uvjetima na cesti. Što brže vozite, imate manje vremena za reakciju na neočekivane situacije. Brzina vašeg vozila mora biti takva da vozilo možete u potpunosti zaustaviti unutar prostora vaše vidljivosti”, savjetovao je Žarko Jurak policijski službenik za sigurnost i preventivu cestovnog prometa PP Beli Manastir.

Vožnja po magli iziskuje posebnu razinu pozornosti. Vožnja u ovakvim uvjetima povećava ne samo zamor vida i umor vozača, već i stres, što može dovesti do pogrešne odluke i reakcije za vrijeme vožnje.

foto: MB PRESS