PP Beli Manastir upućuje apel mladim vozačima


Dobivanje vozačke dozvole uzbudljiv je trenutak za svakog mladog čovjeka. Neki jedva dočekaju sjesti u automobil, neki zaziru od samostalne vožnje, ali i jednima i drugima zajedničko je jedno – tek su počeli učiti. Istraživanja pokazuju da mladi vozači češće sudjeluju u prometnim nesrećama uzrokovanim brzinom, gubitkom kontrole nad vozilom i pri pretjecanju. Razloga za to je nekoliko, a glavni je nedostatak iskustva. Iako mladi vozači imaju dobre reflekse i brzo reagiraju, lošiji su u procjeni rizika i identificiranju opasnih situacija te su skloniji precjenjivanju svojih sposobnosti.


SAVJETI
1. Ponavljanje je majka znanja

Vozite često, bez žurbe i stresa. Na početku odlazite na kraće rute jer vožnja je i mentalni i fizički napor. Raspitajte se o treningu sigurne vožnje. Vozite s iskusnijom osobom, koja vas može savjetovati, ispraviti, naročito dok vježbate vožnju noću ili u lošim vremenskim uvjetima. Razmislite i je li roditelj najbolji izbor za suputnika, možda je bolji netko tko nije toliko emotivno angažiran.

2. Gledajte prometne znakove 

To je nešto na što mnogi vozači kroz vrijeme zaborave, voze po navici pa propuste vidjeti ograničenje brzine ili znak za raskrižje s cestom s prednošću prolaska. Pratite znakove, a ne vozilo ispred sebe!

3. Budite svjesni drugih

Vi ste samo jedan od faktora u prometu i koliko god vješti bili, ovisite i o tuđim reakcijama. Držite dovoljan razmak kako biste stigli reagirati, provjeravajte redovito ogledala i mrtvi kut te gledajte vozila ispred sebe kako biste mogli predvidjeti što će se iduće desiti.

4. Ne brinite što drugi misle o vašoj vožnji

Iako je bitno pratiti druge vozače, ne brinite o tome što nepoznati ljudi misle sve dok vozite sigurno i po propisima. Naći ćete se u situacijama kad vam potpuni neznanac trubom, svjetlima i gestikulacijom objašnjava kako biste trebali voziti, odolite iskušenju da mu dokažete da možete brže i ostanite smireni.

5. Ne dopustite da drugi utječu na vas
Super je što ste položili i možete provozati prijatelje, ali ponekad se teško oduprijeti želji da pokažete koliko ste brzi i spretni. Ako primijetite da vozite drugačije kad ste u društvu prijatelja, popravite to.

6. Maknite mobitel – i maknite ga skroz

Ne pored, ne na razglas, ne „hands free“, maknite.
Nije stvar samo u slobodnim rukama, napor koji ulažete u najjednostavniji razgovor krade vam koncentraciju potrebnu za vožnju, a u samim počecima, treba vam maksimalan fokus.

Savjet roditeljima mladih vozača

Roditelji, nemojte misliti da su vaša djeca tijekom osposobljavanja u školi vožnje stekla sva potrebna znanja i sve vještine za sigurno sudjelovanje u prometu. To je samo osnova za daljnje iskustvo koje se stječe vremenom provedenim u vožnji. Potrebno je proći sva četiri godišnja doba, i sve uvjete na cesti kako bi mladi vozač postao iskusniji.

Jako je važno komunicirati sa svojim djetetom. Došao je trenutak kad je vaš mališan postao odrasla osoba i vi ga morate usmjeriti na oprez i odgovornost u prometu. Najvažnija je komunikacija i povjerenje jedno u drugo. Ako ste vi radili stvari na jedan način, ne znači da će vaše dijete raditi isto i na to morate biti spremni. Za početak ako vam dijete kaže da još nije spremno voziti samostalno, možete sudjelovati kao suvozač. Ako želite davati savjete svojoj djeci oko vožnje, činite to smireno i pokušajte svom djetetu prenijeti iskustvo koje imate, a ne “pametovanje”.

Mladi vozači i zakon

Podsjećamo da za mlade vozače odnosno vozače do 24. godine života, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vrijede neka drugačija pravila.  Kod mladih vozača ne tolerira se alkohol! Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga, lijekova ili alkohola. Uz to, ako u razdoblju od dvije godine prikupi 9 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će mu se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Vozački ispit može ponovno polagati nakon dvije godine, no prije toga mora ponovno proći postupak osposobljavanja za vozača. Divno je biti vozač, imate slobodu, otvaraju se nove mogućnosti, ali nikad ne zaboravite da imate i nove odgovornosti, ne samo za sebe već i za sve ostale sudionike u prometu.  Automobil nije igračka, može biti smrtonosan, a posljedice ponekad ostaju za čitav život.