Predstavljena knjiga „Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku“

foto: OBŽ

Nakon eskalacije ratnih razaranja na području Osijeka, strani novinari pokazali su velik interes za zbivanja na istoku Hrvatske pa je Glas Slavonije angažirao nekoliko svojih djelatnika i raspisao natječaj za suradnike u Međunarodnom press centru. O tom vremenu i povodom 30. obljetnice obrane grada Osijeka predstavljena je dokumentarističko-istraživačka monografija „Međunarodni press centar – skriveni eter ratnog izvještavanja u Osijeku“, autorice doc. dr. sc. Gordane Lesinger, prodekanice za poslovanje i razvoj Filozofskog fakulteta u Osijeku, koji je uz Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika Domovinskog rata OBŽ ujedno i organizator promocije. Promociji su nazočili zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin, izaslanik ministra branitelja Antun Blažević te župan Ivan Anušić, i sam sudionik Domovinskog rata.

– Zajedno s novinarima, ratnim izvjestiteljima i fotoreporterima mi vojnici smo dijelili ratnu svakodnevicu. To su ljudi koji su imali hrabrosti izaći na prvu liniju obrane, bez oružja i zaštite i donijeti istinu o Domovinskom ratu. Njihova uloga je ključna upravo u tome jer su bilježili informacije u najvažnijim trenutcima, a za razliku od danas, kad su sve vijesti dostupne gotovo u realnom vremenu na društvenim mrežama, onda smo ih mogli pročitati u tiskovinama ili čuti na radiju s određenim vremenskim odmakom. Iako je u takvim okolnostima velik dio posla zapravo bila improvizacija, sve je odrađeno odlično, na što ratni izvjestitelji trebaju biti ponosni. Čestitam im na tome jer su obrani Hrvatske doprinijeli perom, kamerom i svojim glasom kako bi istina o Domovinskom ratu doprla do Europe i cijelog svijeta – kazao je župan.

Centar je počeo s radom u kolovozu 1991. godine, a završetkom sukoba u lipnju 1992. godine se raspušta. Osnutkom Foreign press buiroa pri Hrvatskom informativnom centru u Zagrebu te Ministarstvu informiranja, osječki MPC ulazi u njihovu mrežu, ali ostaje samostalni projekt.

Medijska scena u gradu Osijeku tada je radila pod zahtjevnim uvjetima, stoga je ovaj improvizirani studio izvrstan i autentičan medijski „izum“ ratnog izvještavanja. Jednako tako, značajno je zabilježiti ulogu grada Osijeka u obrani Republike Hrvatske, nakon pada Vukovara, jer je Osijek tada bio iznimno važno političko i vojno središte, na prvoj liniji obrane.

Za potrebe monografije autorica je provela opsežno istraživanje, koristila je osobito svjedočanstva šest osoba MPC-a, a objavila je i 30-ak svjedočenja novinara i drugih direktnih sudionika tog vremena, kao i mnoštvo dokumenata i fotografija.

foto: OBŽ