Predstavljena zbirka pjesama Stipe Golubova Cara

U dvorišnom prostoru Etnološkog centra baranjske baštine u srijedu 17. rujna održana je svečana promocija nove zbirke pjesama Stipe Golubova Cara (Draž) „Biserje duha, smijeh kroz suze“.

Organizatori su bili Zavod za baranjsku povjesnicu i Gradsko kazalište Beli Manastir. Urednica knjige je Daniela Taslidžić Herman, mag.hist., recenzenti su Željko Gašpert i Davor Taslidžić, a lekturu je radila prof. Eva Balatinac.

U umjetničkom djelu programa sudjelovali su Sanja Horvat Pitlova, glumica Gradskog kazališta Beli Manastir, Filip Golubov Car na gajdama, Veronika Domorad i Barbara Golubov, program je vodio Vlatko Jurković, a na kraju programa okupljenima se obratio i župnik iz Draža, Josip Kuzmić kao i sam autor. A upravo je (skromni) autor pun emocija svima zahvalio na podršci u nadi da će u nadolazećim godinama nastaviti stvarati nove pjesme. Stipo Golubov Car autor je već jedne izdane zbirke, koja je predstavljena 2007. godine u Dražu gotovo u istom sastavu, a zanimljivo je da je na jučerašnjoj promociji jednu pjesmu pročitala unuka Barbara, koja se rodila upravo one večeri kada je 2007. predstavljena prva zbirka „Glasno pričanje s ravnicom“. Sve što ostane nezabilježeno, bilo riječju, slikom ili djelom, odlazi u zaborav kao da se nikada nije ni dogodilo.

Stoga je važno tragati i pisati, čuvati uspomene, ljude i događaje. Promocija zbirke pjesama bit će i u Dražu u nedjelju u 11.30 sati u župnoj crkvi sv. Barbare.