Prodaja električnih automobila prvi put nadmašila prodaju onih na fosilna goriva

Prodaja automobila naišla je na brojne prepreke tijekom pandemije koronavirusa, a nimalo nije pomogla ni ruska invazija na Ukrajinu, no u cijeloj toj negativnoj priči pozitivno je što su električni automobili zapravo napravili iskorak.

Dapače, oboren je rekord u smislu prodaje takvih vozila. Taj podatak podijelilo je Europsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) te na taj način potvrdilo trend, odnosno, zaokret na automobilskom tržištu.

Konkretnije, nova vozila na alternativni pogon (APV) zauzimala su više od polovice tržišta automobila u EU tijekom posljednjeg kvartala 2022. (53,1 posto) s više od 1,3 milijuna registriranih vozila. Ujedno, to je prvi put u povijesti da su ova vozila nadmašila prodaju onih isključivo na fosilna goriva.

Kad govorimo o APV vozilima, radi se o onima koja za kretanje ne koriste tradicionalna fosilna goriva dobivena iz nafte, poput benzina i dizela, ili koja koriste hibridni sustav za pokretanje motora na fosilna goriva, potpomognut obnovljivim izvorom energije kao što su električne baterije.

Prema podacima, udio putničkih automobila na benzin u EU je u 2022. bio na 36,4 posto, ona na dizel činila su 16,4 posto, vozila s električnim baterijama na 12,1 posto, “plug-in” hibridi na 9,4 posto, hibridni električni automobili na 22,6 posto i vozila na prirodne plinove činila su 0,2 posto. Preostalih 20,8 posto “otpada” na sve druge automobile.

Što se same prodaje tiče, u prvom kvartalu prošle godine prodano je 309.167 vozila na baterije (BEV), a u četvrtom njih 406.890. Nadalje, “plug-in” hibridi (PHEV) su se u prva tri mjeseca 2022. prodala u 221.951 jedinica, a u posljednja tri mjeseca u 287.364. Najbolje su se prodavala hibridna električna vozila (HEV) – njih 446.251 u prvom i njih 545.316 u posljednjem kvartalu.