Produžen rok za svinjokolje u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji

foto: Pixabay

U Narodnim novinama, 02. studenoga, Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novu uredbu koja donosi promjene u mjerama za suzbijanje afričke svinjske kuge.

Prema toj uredbi, sada je dopušteno klanje svinja u kućanstvima na području zaraženom tom bolešću do kraja ovog mjeseca, odnosno 30. studenoga ali uz obvezan veterinarski pregled koji mora biti obavljen 24 sata prije samog klanja, javlja STV.

Važno je napomenuti da je prvotni rok za sve uzgajivače s objektima na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, čiji objekti nisu ispunjavali kategoriju 3, bio 31.listopada.

Stožer za obranu hrvatskog sela smatra ovu promjenu malim pomakom, no isto tako naglašava da je taj pomak ostvaren zahvaljujući njihovom zalaganju i angažmanu. Unatoč tome, inzistiraju na ispunjenju svih svojih zahtjeva i najavljuju moguće masovne prosvjede s blokadama granica ako njihovi zahtjevi ne budu u potpunosti zadovoljeni.

“Na jedan način smo i zadovoljni, jer vidi se neki pomak. S druge strane ta odluka Ministarstva nije ono što smo mi željeli i tražili. Ona je totalno nedorečena. Mi tražimo da se na području cijele RH dopusti održavanje svinjokolja, a ovo što su oni poslali to je totalno nedorečeno. Također smatramo kako je ova odluka donesena kako bi  Stožer za obranu hrvatskog sela na čelu s Pokrovcem i sa mnom, ostao bez ljudstva i drugih županija u potpori prosvjedu, ali to im neće proći, mi smo u kontaktu sa svim ostalim županijskim centrima” rekao je za STV Milenko Bilić iz Stožera za obranu hrvatskog sela.