Program 14. Europske Noći kazališta Beli Manastir

Povodom ovogodišnje 14. Europske Noći kazališta, Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Centrom za kulturu pripremio je izložbe, glumačke radionice za djecu i dvije kazališne predstave.

Europska noć kazališta svake se godine organizira treće subote u studenome. Nakon što je manifestacija potekla iz Zagreba prije 14 godina danas je Noć kazališta prepoznat događaj u svijetu scenskih umjetnosti te se održava kroz nekoliko dana.

Gradsko kazalište Beli Manastir priključilo se, uz kazališta diljem Hrvatske, obilježavanju ove manifestacije na samim početcima, još 2010.godine. Ove godine u suradnji s Centrom za kulturu, Gradsko kazalište Beli Manastir organiziralo zanimljive programe. Ujedno, program Europske Noći kazališta dio je programa obilježavanja Dana Grada Belog Manastira. Izložba fotografija „Živa povijest kroz digitalnu umjetnost“ autorice Mihaele Vojtek, već je održana 9. studenog, a idući događaj je u četvrtak, 17. studenog kada će se održati glumačka radionica s učenicima PŠ Branjin Vrh. Radionicu će voditi kazališna glumica Daniela T. Herman, mag. hist., doktorandica uz nazočnost učiteljice Ivane Filipović.

Glavni dio programa Europske Noći kazališta održat će se u subotu 19. studenog, kada će se u kazalištu odigrati dvije predstave: u 19.30 sati predstava za mlade koja govori o prevenciji govora mržnje, te u 20.30 sati komedija za odrasle.

„Pruži mi ruku“ je autorska predstava u kojoj glume učenici, polaznici Dramskog studija za mlade Gradskog kazališta Beli Manastir i govori o problemima govora mržnje, ali i nasilja, kako mladih, tako i odraslih. Dio je programa „Stop govoru mržnje“ kojeg kazalište provodi o Odjelom prevencije Policijske uprave osječko – baranjske.

U predstavi glume: Lana Herman, Nela Vargek, Marta Stipanić i Luka Rončević. Tekst i režiju potpisuje Daniela T. Herman.

U komediji „Rodoljupci“ uloge su ponijeli Dragan Tešić, Enver Hasić i Jasmin Salkić.

PROGRAM 14. EUROPSKE NOĆI KAZALIŠTA BELI MANASTIR

9.11.2022., 18:00 sati izložba „Živa povijest kroz digitalnu umjetnost“ autorice Mihaele Vojtek – Etnološki centar baranjske baštine

17.11.2022., 09:00 – 12:00 sati glumačka radionica s učenicima (voditelj radionice: Daniela T. Herman, mag. hist.) – Područna škola Branjin Vrh

19.11.2022., 19:30 sati – “PRUŽI MI RUKU”, predstava za mlade, Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Policijskom upravom Osječko – baranjskom

19.11.2022., 20:30 sati – “RODOLJUPCI”, komedija za odrasle