Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara

foto: Grad Vukovar

Na Internet stranici Grada Vukovara objavljen je detaljan program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. I ove godine u sklopu programa biti će održane razne izložbe, predavanja, stručni skupovi.

Program obilježavanja 32. obljetnice vukovarske tragedije počinje u petak, 10. studenog 2023. godine, a sastoji se od tradicionalnih manifestacija i događaja kulturnog i edukativnog karaktera, ali i nekih novih sadržaja.

Središnji komemorativni program započinje 17. studenog u 19:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“. Vukovarsko svećenstvo i Klapa „Sveti Juraj“ HRM tradicionalno će predvoditi molitvu te će se paliti svijeće.

Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ kreće 18. studenog u 10:00 sati u krugu Nacionalne memorijalne bolnice „dr. Juraj Njavro“ Vukovar gdje će prigodni program izvesti Klapa „Sv. Juraj“ HRM, Najbolji hrvatski tamburaši i glumac Darko Milas.

Ove godine Vukovarom će proći 25. Kolona sjećanja.

„Već četvrt stoljeća ovaj komemorativni skup, koji je ujedno i jedini živi spomenik žrtvi Domovinskog rata, raste i razvija se zahvaljujući vukovarskim braniteljskim udrugama, svećenstvu, gradskim tvrtkama i institucijama te Gradu Vukovaru”, stoji u priopćenju Grada Vukovara u kojem se najavljuje program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023.

U 10:30 sati Kolona sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar, krenuti će ulicama Gundulićevom, Vesne Bosanac, Županijskom, Strossmayerovom, dr. Franje Tuđmana, Trgom hrvatskih branitelja, Stjepana Radića, Trgom Slavija, Bana Josipa Jelačića do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, nakon čega će uslijediti odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca.

U 12:30 sati na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biti će služena sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu. Misu predvodi nadbiskup mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

19. studenog obilježiti će se žrtva Borovo naselja za Domovinu, a 20. studenog odaje se počast žrtvama Veleprometa i Ovčare.