Proizvođači pametnih telefona sve više polažu na održivost

Foto: PIXABAY

Prema Counterpoint Researchu, Apple predvodi tržište pametnih telefona u sveukupnom pristupu održivosti. Njihovo izvješće procjenjuje koliko dobro OEM smanjuje svoj utjecaj na okoliš ponovnom upotrebom materijala, recikliranjem uređaja i smanjenjem otpada u svakoj fazi, od dizajna pametnog telefona, procesorskih čipova i pakiranja do potrošnje energije. Izvješće također obuhvaća inicijative na korporativnoj razini, napredak u ugljičnoj neutralnosti i SDG 13 (jedan od 17 ciljeva održivog razvoja koje su usvojili Ujedinjeni narodi).

Izvješće o kružnoj ekonomiji pametnih telefona Scorecard uključuje robustan metrički sustav koji ocjenjuje pet najboljih OEM-ova pametnih telefona na globalnoj razini. Svaki OEM ima vlastitu viziju i cjelokupni pristup održivosti. Čini se da je Appleova vizija jasnija od konkurencije, a njezini postupci podržavaju spomenutu viziju. Proizvodnja pametnog telefona odgovorna je za oko 80 posto ukupnog ugljičnog otiska u njegovom životnom ciklusu i stoga je to najvitalnija faza. OEM proizvođači su se koncentrirali na ovaj aspekt i najviše ga reklamirali.

Novonabavljeni materijali zamjenjuju se ekološki prihvatljivim komponentama, dok je biorazgradiva i ekološki prihvatljiva ambalaža sada norma. Čak se i mehanizmi za uštedu vode poštuju u cijelom proizvodnom ekosustavu. Proizvođači originalne opreme sada očekuju i od svojih dobavljača da se pridržavaju ekoloških normi. Proizvođači poput Samsunga, Applea i OPPO-a počele su promovirati dobrobiti za okoliš kroz svoje inicijative u proizvodnji. Detalji su, međutim, složeniji od onoga što se reklamira. Iako su inicijative veliki korak u pravom smjeru, prihod i dobit ostaju glavni ciljevi.

Većina robnih marki dugotrajnih potrošača inherentno radi na motiviranju potrošača da svoje uređaje zamijene novijim, tehnološki poboljšanim verzijama. Ali zbog napora u pogledu održivosti, proizvođači originalne opreme moraju održavati ravnotežu između privlačenja potrošača i očuvanja okoliša. Kineski proizvođači kao što su OPPO, Xiaomi i vivo dosljedno pokušavaju poboljšati trajanje baterije i energetsku učinkovitost. Dok Apple ima visoke rezultate u sveukupnoj dugovječnosti, ažuriranjima i inovacijama prema održivosti, Samsung ima više rezultate u popravcima, energetskoj učinkovitosti i postprodajnim mrežama. Na kraju, ovisi o tome koliko dugo potrošač odluči koristiti uređaj. Najvažniji su bilo kakvi koraci koje su poduzeli proizvođači originalne opreme kako bi podržali ovaj pokušaj.

Proizvođači originalne opreme (OEM) moraju puno učiniti kada je riječ o povratu svojih pametnih telefona nakon što im istekne vijek trajanja. Vraćanje rabljenih pametnih telefona u sustav neophodno je za održivo rukovanje njima. Potrebno ih je popraviti/obnoviti za ponovnu upotrebu ili odgovorno reciklirati kako bi se dovršila kružna petlja. Glavni cilj ovdje je smanjenje e-otpada. Od vitalne je važnosti znati koliko proizvođači originalne opreme čine za tu svrhu.

Globalno tržište obnovljenih uređaja naglo je poraslo u posljednjih nekoliko godina. U 2021. tržište je poraslo 15 posto u odnosu na prethodnu godinu i obećava daljnji rast u narednim godinama. Prijevoznici i maloprodajni igrači u renoviranju rastu, ali inicijative OEM-a za reklamaciju, rekonstrukciju i smanjenje e-otpada prilično su ograničene. Marke kao što su OPPO, vivo i Xiaomi moraju prijeći dug put s vraćanjem i obnavljanjem uređaja ako uzmemo u obzir količinu novih pametnih telefona koje isporučuju svake godine. Apple i Samsung prednjače i ovdje, ali većinu povrata i obnove obavljaju drugi igrači u sekundarnom ekosustavu. Faza na kraju života prilično je složena, ali jedna od najisplativijih ako se pravilno izvede, tvrde analitičari.