Projektom prekogranične suradnje Ruta dunavske divljine, dodatno ojačana turistička ponuda Baranje

foto: OBŽ

U Bilju jučer je održana završna konferencija projekta Wild Danube Tour – Ruta dunavske divljine ostvarenog putem programa prekogranične suradnje Hrvatska Srbija – Interreg IPA CBC Croatia-Serbia 2014-2021 ukupne vrijednosti 1.139.670,87 eura. Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Josip Miletić.

Ravnateljica Kulturno-razvojnog centra Općine Bilje Ivana Plaščak objašnjava kako je glavni cilj projekta jačanje i diversifikacija prekogranične turističke ponude kao i razvijanje novih zajedničkih programa ekoturizma i fototurizma u zaštićenim područjima Hrvatske i Srbije.

– Partneri na ovom projektu bili su nam Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Specijalni rezervat prirode Zasavica i Općina Bilje. Projektom smo otvorili vrata jednoj novoj turističkoj ponudi, a to je fotografiranje divljih životinja kojih u Kopačkom ritu ne nedostaje. Uspjeli smo i adaptirati zgradu Turističke zajednice  koja će zahvaljujući tome biti multimedijski centar u kojem će biti postavljena izložba s 300 fotografija našeg sumještanina i vrsnog fotografa Maria Romulića – kazala je Plaščak.

O svom iskustvu tijekom rada na projektu govorio je i Mario Romulić.

– U sklopu multimedijalne izložbe smo radili desetominutni film o Kopačkom ritu koji pokazuje najveće vrijednosti tog parka prirode, baš kao i zabilježene fotografije na kojima je moguće vidjeti bioraznolikost bisera Baranje – istaknuo je Romulić i dodao kako mu je najizazovnije bilo fotografirati orlove, za što mu je bilo potrebno sedam godina kako bi dobio kvalitetnu fotografiju.

Zamjenik župana Josip Miletić naglasio je kako projekti prekogranične suradnje dodatno potiču razvoj turizma

– Čestitam Općini Bilje i ostalim partnerima na realizaciji ovog izuzetno vrijednog projekta zahvaljujući kojem je ostvareno niz kvalitetnih aktivnosti, od uređenja i opremanja multimedijskog centra do bilježenja neprocjenjivih kadrova prirode. Uvjeren sam da će zahvaljujući projektu, turistička ponuda biti još raznovrsnija – zaključio je Miletić.