Promet u maloprodaji u lipnju 2023. porastao za 2,2% na godišnjoj razini

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju pala 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine ojačala 2,2 posto.

Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,7%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 2,5%m pokazuju podaci DZS-a.

U lipnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, a u dvije trgovačke struke promet je pao.

Najveći utjecaj na porast prometa u lipnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,8%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 55,4%, te Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 19,0%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 11,7%.