Propao projekt izgradnje pročistača u Belom Manastiru vrijedan 7 milijuna eura?

Belomanastirski SDP obratio se danas javnosti priopćenjem u kojem ističu kako je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Belog Manastira vijećnicima priopćeno kako je došlo do raskida ugovora za izgradnju pročistača otpadnih voda. Projekt je ovo vrijedan više od 7 milijuna eura koji je potpisan s turskom tvrtkom prije više od 3 godine, a čijim otkazivanjem bi grad mogao snositi i velike financijske posljedice.

HDZ-ov gradonačelnik Tomislav Rob priznao je raskid ugovora, no nije dao jasno obrazloženje tko je odgovoran za raskid ugovora, niti je kao odgovorne spomenuo direktora Baranjskog vodovoda Krunoslava Roba, niti predsjednika Nadzornog odbora Baranjskog vodovoda Davora Mucića, a niti predsjednika Skupštine Baranjskog vodovoda Gorana Hesa. Ono što je najvažnije i minimum koji se očekivao – nitko od njih nije preuzeo osobnu odgovornost za ovu grešku koju ćemo skupo platiti, ističe se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik belomanastirskog SDP-a Marko Bogatić. 

Ističe se i kako je raskid ugovora rezultirao pokretanjem pravnog postupka od strane izvođača radova zbog neispunjenja ugovornih obveza, što prijeti velikim penalima. Ovo postavlja pitanje koliku će građani Belog Manastira platiti štetu uzrokovanu nemarom vlasti. Postoji zabrinutost da će građani morati plaćati znatno skuplju cijenu vode i suočiti se s potencijalnom ekološkom katastrofom zbog nepostojanja adekvatnog prijemnika za otpadnu vodu iz novoizgrađenog kanalizacijskog sustava. Nejasno je zašto je toliko važna informacija o raskidu ugovora skrivana punih mjesec dana, te koliko bi se još skrivala da se ovo pitanje nije potegnulo na Gradskom vijeću, ističe belomanastirski SDP te dodaju kako će zahtijevati i tematsku sjednicu Gradskog vijeća otvorenu za javnost, kako bi se raspravilo o situaciji i javnosti razjasnilo tko je odgovoran za neodgovornost i nesposobnost koja je dovela do trenutačne situacije. Cilj je informirati građane o kolikoj šteti se radi i kako će se nadoknaditi troškovi. Kadrovska degradacija i politika prekomjernog zapošljavanja u gradskim poduzećima koju provodi HDZ, zapošljavanjem kadrova koji nisu dorasli poslovnim zadacima, postaje teret koji će koštati sve građane Belog Manastira. Pitanje je samo koliko će to koštati naš Grad i naše građane, stoji u priopćenju s potpisom Gradske organizacije SDP-a Beli Manastir.