Proračun Grada Belog Manastira za 2022. godinu 95,2 milijuna kuna

foto: MB Press

Danas je održana posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira s 21 točkom dnevnog reda, posljednjim usklađivanjem ovogodišnjeg proračuna i donošenje proračuna za 2022. godinu s projekcijama za 2023. i 2024. godinu.

Proračun za iduću godinu ukupno iznosi 95,2 milijuna kuna.

Gradonačelnik Tomislav Rob prije početka sjednice objasnio je kako proračun obuhvaća dovršetak započetih projekata kao što su uređenje Ulice Alojzija Stepinca te nove koji se planiraju kao što je Romski centar te solarne panele na zgradama u vlasništvu Grada, uz financiranje iz EU fondova.

Također je rekao kako se ide ka kreditnom zaduženju Grada. Kreditno zaduženje odnosi se na 15 milijuna kuna za dovršetak gradskog stadiona te 2 milijuna kuna za unaprjeđenje prostora Gradskih bazena.

,,Kreditno zaduženje će ići u svrhu sigurnog financiranja i završetka projekta Gradskog stadiona, da se ne dovedemo u situaciju da u svibnju ili lipnju iduće godine budemo u problemu plaćanja, što se u određenim lokalnim samouprava događa. To ne znači da će ovakav proračun i ovakav kredit biti u ovom obimu. Ovo je odobrenje Gradskog vijeća s kojim idemo na Vladu RH i na odobrenje zaduživanja. To ne znači da moramo uzeti kredit u ovom iznosu, to je maksimalan koji smo planirali” rekao je gradonačelnik Rob.

Dodaje kako će Grad projekte prijavljivati na sve raspoložive natječaje kako bi se povukla što veća sredstva pa tako i ona Europske unije što će se razmatrati na budućem, dogovorenom, sastanku s ministricom Tramišak.

Objašnjava kako Gradski stadion ukupno košta 29 milijuna kuna, a da će osim europskog novca izgradnju sufinancirati HNS i Osječko-baranjska županija te će kreditno zaduženje služiti za popunjavanje nedostataka ili izvršenje drugih  projekata.

SDP nije podržao Proračun i kreditno zaduženje

Prije početka sjednica GO SDP Beli Manastir, s Markom Bogatićem na čelu, obratio s medijima na temu kreditnog zaduženje i proračuna za iduću godinu, što ne podržavaju.

,,Proračun je najbitniji dokument koji donosi Gradsko vijeće i ukazuje na neki smjer razvoja grada, prioritete, probleme i ovo što se u budućnosti planira rješavati. Prema ovom predloženom proračunu ispostavlja se da je najveći problem u Gradu Belom Manastiru nedostatak još jednog tobogana na bazenima. Mislimo da je pogrešno da se grad zadužuje za do 2,5 milijuna kuna da bi napravili još jedan tobogan na bazenima pod izlikom da će on privući još više gostiju na bazene koje bi dovele do ušteda u održavanju bazena. Po meni bazeni su i ove godine bili posjećeni i smatramo da je to uzaludno trošenje novca dok imamo na nekim pozicijama prostora za rad jer nam grad izumire. Grad će podići još 15 milijuna kuna kredita za dovršetak gradskog stadiona. Mi smo za gradski stadion imali predviđena sredstva u Intervencijskom planu”, rekao je Bogatić.

Objasnio je kako većim problemima smatraju smanjenje broja rođene djece, inflacija, nezaposlenost i drugo za što tvrde treba ulagati sredstva.

foto: MB Press