Prosvjed ”Petak za budućnost”

Danas, u podne, održan je prosvjed ”Petak za budućnost” u organizaciji učenika belomanastirskih srednjih škola. Prosvjed ima za cilj ukazati odraslima koliko je važno očuvanje okoliša i klime te poslati poruku Vladi RH o ideji postroženja zakona vezanih uz okoliš. Prosvjedi ovoga tipa organiziraju se u gradovima diljem svijeta, a danas su još održani u Zagrebu i Osijeku.

Prosvjedi u Hrvatskoj potaknuti su iz globalnog aktivističkog pokreta srednjoškolaca School Strike 4 Climate. Cijela priča započela je u Švedskoj s 15-godišnjom Gretom Thunberg, koja je zbog svoga pothvata nominirana za Nobelovu nagradu. Greta je svakoga petka prosvjedovala ispred parlamenta u Stockholmu kako bi nešto promijenila. U Hrvatskoj su, potaknute Gretom, započele s ovim pokretom četiri učenice srednje škole iz Zagreba – Laura, Ana, Leonarda i Maja.

U Belom Manastiru za organizaciju je zadužena Gimnazija Beli Manastir i profesorica Engleskog jezika koja je učenicima pokazala video Gretinog govora. Učenike je to potaknulo te su se odlučili sudjelovati. Sve je krenulo od trećeg i četvrtog razreda gimnazije dok su se na današnjem prosvjedu kolegama priključili i ostali razredi Gimnazije Beli Manastir, ali i Prva srednja škola Beli Manastir kao i poneki učenici Druge srednje škole.

Na Trgu slobode u poslije 12 sati pojavili su se učenici s transparentima i zviždaljkama te privukli pažnju prolaznika. Tijekom prosvjeda prošetali su se s transparentima po trgu i proveli neko vrijeme protestirajući. Jedna od organizatorica je Eva Barišin učenica trećeg razreda Gimnazije Beli Manastir koja je vrlo zadovoljna s odazivom ljudi na prosvjedu te poručila kako žele napraviti promjenu i da im je drago što su se priključili ovom pokretu.