Provođenje projekta ”Savjet za sigurnost u cestovnom prometu”

Policijska postaja Beli Manastir u suradnji s Gradom Belim Manastirom organizira projekt ”Savjet za sigurnost u cestovnom prometu”. Projekt ima za cilj povećati sigurnost u cestovnome prometu za sve sudionike na području Baranje zbog povećanog broja ozlijeđenih i smrtno stradalih. U projektu surađuju sve baranjske općine, Policijska uprava osječko-baranjska sa svojim odjelima te vlasnici lokalnih, državnih i županijskih cesta.

U razdoblju 2017. godine u cestovnim prometu na području Baranje smrtno su stradale dvije osobe, dok se taj broj u 2018. povećao na šest smrtno stradalih osoba u cestovnome prometu. Tekuća godina nije počela s pozitivnim podacima te je u 2019. godini poginula jedna osoba u cestovnome prometu u Baranji. Zbog poražavajućih statističkih podataka svi sudionici ovoga projekta smatraju nužnim dodatno osvješćivanje svih sudionika u prometu. Vozači motornih vozila najčešći su krivci prometnih nesreća, dok sudjelovanje uključuje pješake i bicikliste.

Kroz projekt organizirana su i održana predavanja za učenike tri srednje škole u Belom Manastiru na kojima su policijski službenici obrazovali učenike o pravilima sudjelovanja u prometu kao prevencijski dio projekta. Planirana su i dodatna predavanja za maturante i učenike 7. i 8. razreda osnovne škole koja bi bila namijenjena biciklističkom prometu.

Osim prevencijskih programa u planu su i infrastrukturna rješenja u pojedinim baranjskim općinama kao i oštrije kazne te zakonska rješenja. ”Grešaka ima i od strane vozača, međutim nešto se sigurno može riješiti poboljšanjem stanja cesta.” – rekao je Vitomir Lučić iz Službe sigurnosti cestovnog prometa u Osijeku

Zamjenik gradonačelnika Grada Belog Manastira Goran Hes naglasio je kako se u gradu aktivno radi na povećanju sigurnosti u cestovnome prometu te da je jedan o projekata s pozitivnim rezultatima kružni tog u blizini tržnice. Osim kružnog toga u planu je rješavanje još nekih kritičnih točaka u gradu, a to su ceste kod škole, križanje kod HEP-a te Osječka ulica. Kod škole je planirano postavljanje nadzornih kamera, a u Osječkoj ulici semafori.