Prva online kazališna premijera u Belom Manastiru

„Dva gusara“ napokon su premijerno izvedena, no po prvi puta bez dječjeg smijeha u praznoj dvorani. Odluka je to Gradskog kazališta Beli Manastir da se, još od proljetos, planirana predstava ipak premijerno prikaže i to online zbog pandemije korona virusa. Predstava je snimljena u dvorani bez publike te je dostupna online.

Kad cijela ova situacija s korona virusom završi, predstava će se igrati i pred publikom, kako i zaslužuju i glumci i njihova publika. Riječ je o novoj predstavi za djecu, čiji tekst potpisuje dramski pisac za djecu, Tode Nikoletić, čije dramske tekstove već godinama belomanastirski glumci koriste za realizaciju kazališnih predstava za najmlađe.

Režiju potpisuje Daniela Herman, a dramatizaciju teksta Nebojša Šimić. Uloge su ponijele Nela Vargek i Dunja Vlahek, a predstava je financirana iz programa Ministarstva kulture i medija. Svojom zanimljivom izvedbom,  kroz igru i pjesmu,  prenijele su mališanima  ono što ova predstava  popularizira, a to su škola, knjiga i poticaj  ljubavi i poštovanja prema učiteljima, te kako su najveće životno blago znanje koje imamo.

Trenutno se predstava neće igrati pred publikom, a otkazana su i sva (unaprijed dogovorena) gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu za ovu kalendarsku godinu. Ipak, to ne znači da se u kazalištu ne radi. Glumci su u zadnjim pripremama za 12. Europsku Noć kazališta koja će se održati online osim izložbe kazališnih plakata, koja će biti postavljena u maloj galeriji Focus u Centru za kulturu.