Prva premijera ove kazališne sezone u Gradskom kazalištu Beli Manastir bit će online

Gradsko kazalište Beli Manastir u novoj će kazališnoj sezoni odigrati svoju prvu premijeru. Riječ je o predstavi za djecu „Dva gusara“, autora Tode Nikoletića u režiji Daniele Herman, dok dramatizaciju i prijevod potpisuje Nebojša Šimić, a ton i svjetlo Zoran Herman.

Predstava je financirana iz proračuna Ministarstva kulture i medija. Predstava je trebala još proljetos biti odigrana, no nakon lockdowna sve je stalo.

Zbog novonastalih mjera, premijera će ipak biti odigrana u praznoj kazališnoj dvorani, ali će biti snimljena i puštena na You Tube kanal kazališta, a pred publikom će biti odigrana kad epidemiološke mjere budu dopustile mogućnost igranja pred većim brojem djece.

Riječ je o predstavi edukativnog karaktera koja promovira čitanje, odlazak u školu i prijateljstvo. Uloge nose Nela Vargek i Dunja Vlahek.

-Jako smo tužni što nam je cijela godina izgubljena. Gotovo sva gostovanja su nam ove godine otkazana, posebno kada govorimo o Austriji, Švicarskoj i Češkoj, gdje smo godinama dolazili u hrvatske zajednice igrati kazališne predstave. Tek smo ljetos uspjeli na nekoliko lokacija odigrati predstave s iznimno malim brojem posjetitelja zbog poštivanja mjera. Iako smo tijekom lockdowna puštali snimke predstava i sada i novu premijeru snimamo, bez publike to jednostavno nije to, kažu u kazalištu, nadajući se da će vrijeme donijeti i bolje prilike svima.  Ipak do kraja godine ima se još posla u kazalištu, a nakon premijere „Dva gusara“, pripremaju live performance „CSI dinner“ u hotelu Osijek i Europsku Noć kazališta uz simpozij „Ususret 15 godina Gradskog kazališta Beli Manastir i 92 godine kazališnog amaterizma u Belom Manastiru“. Potom ih očekuje i premijera komedije „Policajac“ u kojoj glumi Nebojša Šimić, dok su božićni programi upitni, kao i odlazak u Njemačku u hrvatsku zajednicu u Stuttgartu.