Prve, a nekima i najslađe faze majčinstva!

foto: Pixabay

Majčinstvo počinje već sa prvom crticom na testu trudnoće. Mnogo je tu faza koje ćete proći, neke teže, neke lakše, no za svakom ćete žaliti tek kad završi, piše Mamin kutak.

Mama bebe u trbuhu

Prva faza svakako je majčinstvo još nerođenog djeteta. Osluškivanje svakog udarca u trbuhu, pokušaji vizualiziranja izgleda vaše bebe, iščekivanje svakog ultrazvuka. Sve su to sitnice koje trudnicama ispunjavaju život i drže ih i kada se poslože svi oni ne tako ugodni simptomi.

Mama novorođenčeta

Slijedi faza majčinstva nad novorođenčetom. Period kada vaša bebicu ovisi isključivo o vama, nemoćna je i zahtijeva prilagođavanje jednih na druge. Besane noći i osjećaj da je pitanje sekunde kada ćete se srušiti s nogu od umora obilježja su ove faze. Često su roditelji potpuno nesvjesni koliko je ovaj period dragocjen. Ovo je jedini period djetetovog života kada ono u potpunosti ovisi samo o vama.

Mama bebe

Kada se obitelj privikne na svog novog člana, a bebica otkrije neke svoje rutine majčinstvo će iznova biti drugačije. Beba sada od prave spavalice počinje doživljavati svijet oko sebe, gugutati i komunicirati pogledom. Roditeljstvo sada postaje zabavnije, ali i drugačije. Dijete izlazi izvan okvira hranjenja i spavanja, već sada zahtijeva mnogo više angažiranosti. Više drame i suza, ali i više smijeha.