Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiš paprikaša ove godine uz 25 majstora fiša

Tradicionalna Najveća hrvatska fišijada u Belom Manastiru ove godine unatoč koronakrizi biti će održana, ali u manjem obujmu i uz poštovanje svih epidemioloških mjera. Održat će se u subotu 5. rujna, u 17 sati, na poljani u centru grada. Ove godine organizirano je drugo po redu državno prvenstvo, s 25 najkvalitetnijih kuhara fiša s područja Slavonije i Baranje.

Tradicionalno ova manifestacija u Beli Manastir privlači oko 300 kuhara i nekoliko tisuća gostiju. Međutim, ove godine morat će se poštovat sve epidemiološke mjere te će u ovom događaju sudjelovati Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Stožer civilne zaštite Grada Belog Manastira i volonteri Crvenog križa. Svi posjetitelji na štandu Crvenog križa morat će se prijaviti s osnovnim podacima te će im biti izmjerena temperatura.  Moći će se okrijepiti na štandovima s gastronomskom ponudom.

Zamjenica gradonačelnika Belog Manastira, Ivana Bandov Paulić, na tiskovnoj konferenciji za medije uputila je poruku svim građanima i gostima da posjete manifestaciju, ali i da se pridržavaju svih mjera i budu odgovorni.

Ove godine Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiš paprikaša podržala je Hrvatska gospodarska komora kroz projekt Riba hrvatske – Jedi što vrijedi, financiran iz Fonda za ribarstvo i pomorstvo Europske komisije. Projekt je predstavila Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije te podržala ovogodišnju fišijadu u Belom Manastiru kao jednu od važnih manifestacija za Baranju koja se u ovim uvjetima ipak odražava.

Isti scenarij očekuje i 22. Ribarske dane u Kopačevu, koji su prošle godine proglašeni Top manifestacijom. Direktorica TZ Bilje, Renata Forjan, poručuje kako će se Ribarski dani održati u manjem obimu posjetitelja i izlagača, uz poštivanje epidemioloških mjera i nešto drugačiji kulturno-zabavni program.

Nakon današnje tiskovne konferencije u Etnološkom centru baranjske baštine Udruga kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, na čelu s Ivanom Đukićem – poznatim kuharom i čestim članom žirija belomanastirske fišijade, održala radionicu Ribarski divani gdje su vi posjetitelji mogli probati ribu na nešto moderniji i drugačiji način.