Ranija žetva pšenice: Cijene sve niže, ratari nezadovoljni

foto:Pixabay

Nakon ječma, kraju se privodi i žetva ozime pšenice. Požnjet će se s oko 140 tisuća hektara. To je 30 tisuća hektara manje nego lani. Ipak, gledajući prinos, a riječ je o nekih 6 do 9 tona po hektaru, u konačnici će pšenice biti kao prošle godine – oko 850 tisuća tona. Cijena i dalje ostaje glavni razlog sukoba ratara i otkupljivača.  – Piše HRT.

Ovo bi po mnogo čemu trebala biti prekretnička godina za seljake. Poznato je da je ovo ranija žetva nego ikada u povijesti,.

Matija Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je da su prinosi od žetve prosječni i dobri, ali što se tiče cijena, ona je “katastrofalno loša te apsolutno neprihvatljiva”.

175 eura po toni, kažu poljoprivrednici na europskim burzama se to kreće i preko 200 eura. 

– Ona je negdje oko 230 eura, dio smo zajedničke poljoprivredne politike zajedničkog tržišta. Zašto je ona 60 eura niža u Hrvatskoj, to vjerojatno samo naši trgovci znaju, naglasio je.

– Naša je želja da jednako kako njemački poljoprivrednik ima cijenu tako da ima i hrvatski. Ušli smo u zajedničku poljoprivrednu politiku, zajedničko tržište i apsolutno bi trebali uvjeti potpuno isti biti, istaknuo je Brlošić.

Klimatske promjene nisu zaobišle ni Hrvatsku. Žega u ožujku, mrazovi u travnju odrazili su se na poljoprivredu. 

– Kvaliteta nije najbolja, ali je daleko bolja nego što je to bila prošle godine. Očito i poljoprivrednici su malo vještiji u uzgoju te kulture, kazao je.