Raspored i termini slanja testnih SMS-ova za uzbunu

foto: Davor Božinović/facebook

Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama prije stavljanja u produkciju u subotu, 3. lipnja, testirat će se u stvarnim uvjetima, odnosno slanjem testnih poruka svim korisnicima mobitela koji se u tom trenutku nalaze na području Republike Hrvatske.

SMS za područje cijele Republike Hrvatske bit će sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.

Pošiljatelj poruke bit će HR112ALERT.

Poruke će svojim korisnicima slati sva tri operatora javnih pokretnih elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga (Hrvatski Telekom d.d., A1 Hrvatska d.o.o., Telemach Hrvatska d.o.o,), a dobivat će ih i korisnici u roamingu.

 Sustav podržava slanje SMS upozorenja korisnicima koji su trenutno pozicionirani u odabranom području za slanje upozorenja, a koji su imali interakciju s mrežom operatora u trenutku slanja SMS-a.

RASPORED I TERMINI SLANJA TESTNIH SMS PORUKA KORISNICIMA

SRUUK je jedinstven alat kojim će se prvi put u Hrvatskoj, porukama putem mobilnih telefona, brzo i učinkovito moći obavijestiti građane i pripadnike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje treba poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i štete.

U MUP-u ističu da će se realizacijom projekta SRUUK osigurati brza i pouzdana komunikacija za upravljanje kriznim situacijama uporabom modernih tehnologija.

Riječ je o 8,3 milijuna eura vrijednom projektu, od čega EU sufinancira projekt sa 7,1 milijun eura nepovratnih sredstava iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.