Rast prodaje električnih vozila

Globalna prodaja putničkih električnih vozila (EV) porasla je 71 posto u trećem kvartalu 2022., prema Counterpoint Researchu. U ukupnoj prodaji električnih vozila, baterijska električna vozila (BEV) činila su gotovo 74 posto, a plug-in hibridna električna vozila (PHEV) ostatak.

Kina je ostala tržišni lider u prodaji električnih vozila, a slijede je Europa i SAD. Prodaja električnih vozila u Kini porasla je za preko 100 posto i premašila 1,7 milijuna jedinica sa samo 0,88 milijuna jedinica u trećem kvartalu 21. BYD Auto nastavio je voditi na globalnom tržištu električnih vozila tijekom tromjesečja. Kineski proizvođač automobila također je uspio povećati zaostatak za drugoplasiranom Teslom.

“Kako se opskrba poluvodiča olakšava, zajedno s boljom dostupnošću sirovina za baterije, globalna prodaja električnih vozila raste. Među državama, Kina sama dominira globalnim tržištem električnih vozila. Tri od pet najprodavanijih marki električnih vozila su iz Kine. Sve tri marke posluju uglavnom u Kini, ističući pozitivnu evoluciju kineskog tržišta električnih vozila,” rekao je Soumen Mandal, viši analitičar u Counterpoint Research.

BYD Auto je ostao vodeći na globalnom tržištu, isporučivši više od 537.000 EV jedinica, što je povećanje od 197 posto. Njegova tri najbolja modela – BYD Song, BYD Qin i BYD Han – pridonijela su preko 56 posto prodaje tvrtke tijekom kvartala. Inozemne operacije BYD-a brzo se razvijaju; prodao je gotovo 17.000 EV jedinica u raznim regijama uključujući Europu, Latinsku Ameriku, jugoistočnu Aziju, Bliski istok i Afriku te Oceaniju u 3. kvartalu 22.

Teslina globalna prodaja porasla je 43 posto na više od 343.000 jedinica. Tvrtka je zabilježila povećanu potražnju za svojim vozilima u Europi u ovom kvartalu. Izglađivanje proizvodne rampe u tvornici u Berlinu pomoglo je u isporuci rekordnog broja modela Y u Njemačkoj u ovom kvartalu. Međutim, isporuke su bile ispod očekivanja zbog logističkih uskih grla.

Wuling je porastao za 31 posto i zauzeo treće mjesto na globalnom tržištu električnih vozila. Model marke Hongguang Mini EV ostao je neprikosnoveni tržišni lider od svog lansiranja u drugoj polovici 2020. Prodaja mini električnih automobila u Kini je velika jer koštaju manje, ispunjavaju uvjete za subvencije i služe svrsi.

Volkswagenova prodaja električnih vozila porasla je za 28 posto kako bi se oporavila od pada u drugom kvartalu. Serije ID.4, ID.3 i ID.6 bile su najprodavaniji Volkswagen modeli tijekom tromjesečja. Tvrtka je pokazala impresivne rezultate u Kini s rastom prodaje električnih vozila od 79 posto u odnosu na prethodnu godinu i 35 posto u odnosu na prethodni kvartal. Iako se prodaja brenda u Europi i SAD-u postupno oporavljala, nijedna regija nije zabilježila rast na godišnjoj razini.

GAC Motor pojavio se kao peti najprodavaniji brend, prestigavši BMW i Mercedes-Benz. Tijekom trećeg tromjesečja GAC je prodao više od 85.000 jedinica i zabilježio rast od 145 posto na godišnjoj razini. GAC je predvodio svoju Aion seriju, s Aion Y kao najprodavanijim modelom. Tvrtka posluje samo u Kini.

Kineske marke električnih vozila snažno i stabilno napreduju. GAC Motor je gurnuo BMW na šesto mjesto. Druge marke poput NIO, Xpeng, Lynk & Co i Geometry počele su graditi snažnu globalnu prisutnost, dok se tradicionalni europski proizvođači automobila kao što su Audi, Volvo, Peugeot i Renault bore da održe korak s konkurencijom. Među 25 najboljih marki električnih vozila u 3Q22, 14 je bilo iz Kine. Prvih 10 EV modela činilo je više od 35 posto globalne prodaje. Teslin Model Y ostao je najprodavaniji EV model. Šest od 10 najprodavanijih EV modela bilo je iz tvrtke BYD Auto.

“Elektromobili predstavljaju rastući udio u globalnoj prodaji osobnih vozila. Trenutno električna vozila čine više od 15 posto globalne prodaje osobnih vozila. Električna vozila postaju preferirani izbor za one koji prvi put kupuju automobil u razvijenim regijama. To također potiče nove igrače da uđu na tržište. Osim toga, razvijaju se i različite kemije baterija koje zahtijevaju malo ili nimalo litija, a nove tehnologije obećavaju sličnu ili bolju učinkovitost u usporedbi s postojećima,” rekao je Peter Richardson, potpredsjednik istraživanja u Counterpoint Research.