Rast prodaje rabljenih i obnovljenih pametnih telefona

FOTO: PIXABAY

IDC procjenjuje da će svjetske isporuke rabljenih pametnih telefona, uključujući službeno obnovljene i rabljene pametne telefone, dosegnuti 282,6 milijuna jedinica u 2022. Rast jedinica predstavlja porast od 11,5 posto u odnosu na 253,4 milijuna jedinica isporučenih 2021. Očekuje se da će se ovaj rast nastaviti jer IDC predviđa da Isporuke rabljenih pametnih telefona doseći će 413,3 milijuna jedinica u 2026. sa ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 10,3 posto od 2021. do 2026.

Programi zamjene i dalje su pokretački čimbenik za tržište novih i rabljenih pametnih telefona na globalnoj razini. Svjedoci smo uspješnog pokretanja novih programa na više regionalnih tržišta gdje je zamjena još uvijek novi koncept za lokalne potrošače. Osim toga, na razvijenim tržištima kao što su SAD, Kanada i Zapadna Europa, zamjena i dalje igra značajnu ulogu u ubrzavanju ciklusa osvježavanja putem promocija koje pokreću telekomunikacije i maloprodaja.

To je pridonijelo povećanju vrijednosti zamjene (TIV), što je tipično kada je potražnja za novim uređajima spora. Porast TIV-a pogurao je cijene na sekundarnom tržištu jer potrošači dobivaju više za svoje stare uređaje kako bi pomogli u nadogradnji. Povećana prodaja skupljih uređaja na novom tržištu također je stvorila kružni učinak budući da se mnogi od ovih agresivnih zamjenskih poslova primarno odnose na premium uređaje. Koliko dugo traju ove agresivne ponude zamjene ostaje veliko pitanje za kupce i prodavače. Na kraju će male marže utjecati na ukupnu dobit kanala, dobavljača ili možda oboje.

“Tržište rabljenih je uspjelo narasti za 11,5 posto u 2022. zahvaljujući oporavku od 6,1 posto kojem smo svjedočili na novom tržištu za 2021.”, kaže Anthony Scarsella, voditelj istraživanja IDC-ovog Worldwide Quarterly Mobile Phone Trackera.

“Rabljeni uređaji pokazuju veću otpornost na tržišne inhibitore nego prodaja novih pametnih telefona budući da je apetit potrošača i dalje visok u mnogim regijama. Atraktivne cjenovne točke ključne su za rast budući da ušteda ostaje primarna prednost. Međutim, borba sa zalihama visoke klase zbog produljenih ciklusa osvježavanja na novom tržištu cijene rabljenih vozila porasle su preko 11 posto u 2022.“, zaključuje Scarsella.