Razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru u svrhu pomoći mladima iz sustava udomiteljstva

foto: MB Press

Danas je održana početna konferencija projekta „Razvoj društvenog poduzetništva u Belom Manastiru“ čiji je nositelj udruga Projekt građanske demokratske inicijative uz partnere Grad Beli Manastir i Baranjsku razvojnu agenciju Grada Belog Manastira.

Projekt društvenog poduzetništva se odnosi na opremanje i korištenje prostora u PEER centru u Šećerani za potrebe udruge koja će upravo na ovaj način pružiti smještaj i posao za prvu ruku mladima bez roditeljske skrbi koja izlaze iz sustava udomiteljstva s 18 godina ili godinu nakon završetka školovanja.

Obzirom da život mladih u stambenoj zajednici treba financirati, a to nije moguće samo iz novca dobivenih za projekt udruga P.G.D.I. odlučila se za društveno poduzetništvo kao izvor budućih prihoda. Naime, u PEER centru će se otvoriti hostel i praonica rublja koju će i građani ili i turisti moći koristiti, a zarada će biti usmjerena na ulaganje u mlade koje je život doveo u ovakvu situaciju.

,,Prodajemo naše usluge jer moramo prihodovati sredstva koja će biti usmjerena na stambenu zajednicu. Sve što ovdje radimo je usmjereno na to da osiguramo sredstva za boravak mladih nakon što izlaze iz sustava alternativnog financiranja. Mi im na ovaj način privremeno osiguravamo mjesto gdje će moći boraviti i pružiti im pomoć u pronalaženju posla, educirati ih i slično.” – rekla je Mirela Alagić, izvršna direktorica udruge P.G.D.I.

Trenutno je u tijeku natječaj za nabavu namještaja i opremanje ovih prostora. Projekt je vrijedan ukupno preko milijun kuna iz europskih fondova, a u trajanju je od 24 mjeseca.

U Hrvatskoj mladi gube pravo financijske potpore države  godinu dana nakon što završe školovanje, zbog čega mnogi ostaju u zrakopraznom prostoru i nedostaje im podrške i prilike kako bi stali na svoje noge. Upravo za to priliku im kroz savjetovanja, radionice i slično već godinama pruža udruga P.G.D.I., a projekt društvenog poduzetništva i stambene zajednice vrhunac je njihovoga dosadašnjeg rada.