Reakcije na smjenu Filipovića: SDP najavio prijedlog raspuštanja Sabora

Nakon što je afera u kojoj je glavni akter ministrov savjetnik Jurica Lovrinčević izašla u javnost, istog dana dogodila se smjena ministra gospodarstva Davora Filipovića. Tjednik Nacional objavio je transkript u kojem Lovrinčević, prema tvrdnjama, nudi državni novac za zakup oglasnog prostora u ime većeg broja državnih tvrtki i institucija, s uvjetom da mu se povratno isplati pola tog iznosa. Premijer je nakon smjene Filipovića izjavio da to nije bio jedini razlog takve odluke. Sada se nastavljaju reakcije na ovaj razvoj događaja a u slučaj se uključio i USKOK.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je sinoć u središnjem HTV-ovu Dnevniku u povodu afere Mreža da je HDZ zločinačka organizacija koju treba zabraniti te je najavio da će SDP sutra u saborsku proceduru uputiti prijedlog za raspuštanje Hrvatskog sabora.

Premijer kaže da se kandidati ne nalaze tako lako te da svemu tome moraju prethoditi i konzultacije, dogovori s koalicijskim partnerima. Također je dao naznačiti da će se to sve skupa možda dogoditi tek početkom 2024. godine, budući da je Sabor taj koji potvrđuje kandidata za ministra. Hrvatski sabor s redovitim zasjedanjem završava prekosutra, a izvanredna sjednica za sada nije predviđena, rekao je novinar HRT-a Šime Vičević.