Registracija drona kod Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo putem aplikacije

foto:pixabay

Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo započela je 03.06.2019. s primjenom online aplikacije za registraciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova. Aplikaciju možete koristiti na web adresi:https://drone.ccaa.hr, a njezino korištenje je zaista vrlo jednostavno i sustav vas vodi kroz opcije kod registracije jer ovisi želite li letjeti zbog posla ili zabave.

Aplikacija je namijenjena za registraciju kako operatora sustava bespilotnih zrakoplova koji izvode radove iz zraka bez obzira da li rade za osobne potrebe ili za naknadu, tako i za one koji će koristiti sustave bespilotnih zrakoplova u svrhu rekreacije i sporta.

U proteklih nekoliko godina pojavio se velik broj sustava bespilotnih zrakoplova i njihovih operatora. Do danas je bilo moguće jedino ručno upisivanje podataka u registar, a kako je broj prijava postajao sve veći, pojavila se potreba za razvojem automatizirane prijave i registracije operatora sustava bespilotnih zrakoplova popunjavanjem online obrazaca.

Kako bi se uskladila s budućom europskom regulativom, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo učinila je dostupnom aplikaciju koja će omogućiti jednostavnu i brzu registraciju operatora bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani koji je u nadležnosti Ministarstva uprave. Sustav e-građani omogućava identifikaciju korisnika putem sustava vjerodajnica.

Hrvatski državljani koji će se registrirati kao operatori sustava bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani, bit će oslobođeni plaćanja pristojbi. Također, putem iste aplikacije koju je HACZ razvio s partnerima bit će omogućena i online registracija stranih operatora bespilotnih zrakoplova.